Re: Vyúčtování manka po rozvázání PP
§ 253 ZP, odst.2- dohoda zaniká dnem skončení PP, takže podle mne je problém na straně zam-tele, měl před ukončením Vašeho PP, pokud jste měla dohodu o odpovědnosti za..., provést inventuru a zajistit úhradu případného manka, nyní bych se s ním už nebavil, ať si to řeší,jak uzná za vhodné.
Záleží na tom, kdy ke vzniku manka došlo, pokud byla inventura provedena ještě za trvání PP, jen to zam-tel neřešil, je oprávněn náhradu požadovat. Z dotazu mi to není zcela jasné.
Prosím, může mi někdo poradit, zda je možné, aby po
mě bývalý zaměstnavatel požadoval zaplatit manka a škody
po uzavřené dohodě o rozvázání pracovního poměru? Moc
děkuji
§ 253 ZP, odst.2- dohoda zaniká dnem skončení PP,
takže podle mne je problém na straně zam-tele, měl
před ukončením Vašeho PP, pokud jste měla dohodu o
odpovědnosti za..., provést inventuru a zajistit
úhradu případného manka, nyní bych se s ním už nebavil, ať
si to
>>>>>>>
>Pak platí viz pája.
Není to tak jednoznačné - informací je málo.
Podle § 252/1 ZP zam-nec s dohodou o odpovědnosti ... "... odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách." a zam-tel mu nemusí nic zdůvodňovat jako u obecné odpovědnosti. Zam-nec se ale podle § 252/4 může "vyvinit", tzn. "... zprostí se odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže PROKÁŽE, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění ... ".
Záleží na tom, zda tazatelka pracovala na pracovišti s dohodou o odpovědnosti sama, nebo v kolektivu.
1. SAMA - za schodek odpovídá v plné výši, pokud se nevyviní (§ 259 ZP). Zam-tel se může dostat do důkazní nouze,pokud inventuru neprovedl při skončení PP nebo bezprostředně po skončení PP.Musí jinými prostředky prokázat stav zásob ke dni skončení PP.
2. V KOLEKTIVU, kde všichni mají dohody o odpovědnosti (tzv. společná odpovědnost-§ 254 ZP): v tomto případě, pokud zam.nec končí PP a "..., nepožádá zároveň o provedení inventarizace, odpovídá za případný schodek zjištěný nejbližší inventarizací na jeho dřívejším pracovišti.". Podíl náhrady na schodku se určí podle § 260 ZP.
Promlčecí lhůty jsou uvedeny v §§ 329 - 333 ZP.Tam je odvolávka na Obč. zákoník § 106, kde podle odst.1: "Právo na náhradu škody SE PPROMLČÍ ZA DVA ROKY ode dne, kdy se poškozený dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.". Z toho vyplývá, že zam-tel může 2 roky býv. zam-nce upomínat, příp. dát na něho žalobu k soudu. Takže rada "nebavit se zaměstnavatelem" může skončit u soudu nebo i exekucí.
- u soudu může skončit vždy a vše, to je právo kohokoliv podat žalobu na cokoliv- otázkou je úspěšnost
- popsala jste vše naprosto přesně, pouze jeden detail- tazatelka už není zaměstnanec, takže je trochu v jiné pozici, než zaměstnanec-zaměstnaný, kterému je prokázána škoda a musí ji nahradit.
Zde je skutečně jen možnost, že zaměstnavatel podá žalobu a bude se snažit uspět.
V případě vymáhání náhrady manka je rozdíl mezi zaměstnancem a bývalým zam-cem pouze v tom, že se zam-cem jedná zam-tel o úhradě manka většinou osobně a s bývalým zam-cem se "dohaduje" písemně poštou, nejlépe přes právního zástupce zam-tele. Lhůty jsou stejné. Zam-tel, který má v pořádku evidenci (personální i účetní) a umí správně propočítat schodek na hodnotách, jde s gustem do soudního sporu, protože dohoda o odpovědnosti "předpokládá" zavinění hmotně odpovědného zam-ce, který se musí "vyvinit". Zam-tel musí soudu pouze předložit 3 věci: 1. platně uzavřený pracovněprávní vztah (PP,DoPP,DoPČ) v inventurním období, 2.platnou písemnou dohodu o odpovědnosti, 3. správnost provedení inventarizace a vyčísllení manka. Pokud má tyto věci v pořádku, je jeho úspěšnost u soudu veliká. V nedávné době jsme měli 2 soudy, které končily rozsudkem, a oba soudy zam-ci prohráli. V ostatních případech zaměstnanci po výzvě soudce,aby se vyjádřili k žalobě a přednesli důkazy, většinou urychleně uzavírají dohody o splátkách, protože je to přijde levněji než prohraný soud.
Pozor při uzavírání dohod o odpovědnosti (i pracovních smluv). V poslední době je moderní rozhodčí doložka. Takže pokud je uvedena rozhodčí doložka v dohodě o odpovědnosti, k soudu se vymáhání náhrady manka vůbec nedostane a zam-tel může mít během několika týdnů rozhodnutí o exekuci!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2010 11:41
Prosím, může mi někdo poradit, zda je možné, aby po mě bývalý zaměstnavatel požadoval zaplatit manka a škody po uzavřené dohodě o rozvázání pracovního poměru? Moc děkuji