1 FAP, potřebuji dát část do 2.firmy

• (neregistrovaný)

20. 10. 2010 13:38

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci?
    Máme 2 s.r.o. kde v obou figuruje stejný jednatel a společník. Ten má uzavřenou smlouvu s T-mobilem, chodí mu vyúčtování. Jenže to vyúčtování chodí jen na jednu firmu a on ty služby používá i pro tu 2. firmu(telefon, internet). chtěla jsem se zeptat, zda to tedy má ta jedna s.r.o. přefakturovat té druhé s.r.o.? Ta jedna, která by přefakturovávala je plátce DPH, čili bude fakturovat i s DPH a tu druhá firma není plátce DPH) si to dá celé bez DPH do nákladů? Je to tak? Jedná se v podstatě i za nájem kanceláře a energie....
    Děkuji, L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2010 22:00

v.e.n.d.y.

Re: 1 FAP, potřebuji dát část do 2.firmy
      Velice rychle toto řeště nějakou smlouvou a přefakturovávejte všechny náklady mezi firmami, nemůžete dávat náklady jedné firmy do účetnictví a daní druhé firmy...všechno Vám kontroly vyházejí a budete mít problémy....ale lituji Vás, zažila jsem podobnou situaci a nakonec z takové práce odešla....

• 21. 10. 2010 12:02

L. (neregistrovaný)

Právě, že je to Wendy tak, že ty náklady jsou obou dvou firem, obě sídlí v jedné kanceláři apod. , takže se to musí nějak řešit. A myslíte, že by stačilo napsat do smlouvy, že se to bude řešit paušálně např. v poloviční výši a nebo to musí být přesně do koruny vyčíslené...to je totiž nemožné:-(
      Ale když to shrnu, tak je to tak, jak jsem psala v zadání otázky, že?
      Neplátci přefakturovávám i DPH a on do nákladů v celkové výši.
      Děkuji
      L.

• 21. 10. 2010 13:01

v.e.n.d.y.

Samozřejmě že Vy jako plátce fakturujete s DPH a nezkoumáte, jestli zákazník je plátcem a může si odečíst. A ten druhý prostě nakupuje běžně s DPH (u rohlíků Vás to asi nepřekvapí) a celé dává do nákladů.
      Jinak smlouvu na nájem, technické služby (úklid,popelnice,údržba zeleně a pod), služby účetní (pozor na živnostenské oprávnění k účetním službám) a podobně stanovte nějakým poměrem a pevnou částkou. Náklady na telefon, teplo, elektřinu řešte zálohami a pak vyúčtováním dle skutečnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).