Nemocenské

• (neregistrovaný)

20. 10. 2010 19:53

Prosím o radu byla jsem 4 dny nemocná měla jsem marodní lístek, šéfová mi ale řekla, že mi zaplatí jako bych byla v práci, kompenzaci za různé přesčasy. Je v tom prosím vás nějaký problém. Nebude to třeba sociálce vadit, že nemám vypočítanou mzdu jako při marodním? A až budu vyplňovat ELDP musím tam prosím vás uvádět vyloučenou dobu, když jsem neměla poníženou mzdu?

Děkuju

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2010 21:47

Js (neregistrovaný)

Re: nemocenské
      Nemocenský lístek musíte nechat stornovat. Pokud se tak se svým lékařem nedohodnete, nelze zaplatit jako výkon práce. NEbo Vám může šéfóvá přesčasy zaplatit jako odměnu, nebo jako řádný přesčas. Pokud si chcete takto "pomáhat", je třeba na to myslet dřív a zařídit se podle toho.

• 21. 10. 2010 8:38

RenataH (neregistrovaný)

Není povinností zaměstnance žádat o nemocenskou (ani o náhradu mzdy v době PN), takže pokud váš lékař nebude souhlasit se stornováním neschopenky, neodevzdávejte ji v práci své vedoucí, ale domluvte se s ní na čerpání náhradního volna. Pokud se ozvou ze sociálky, vedoucí jim musí vysvětlit, že jste neschopenku neuplatnila. Na ELDP ve vyloučených dobách nebude.

• 21. 10. 2010 10:49

vv (neregistrovaný)

No, to tedy není správné. Pokud nemocenku nestornujete, zůstane v evidenci OSSZ / jeden tisk odesílá lékař na OSSZ / a pak budou určitě problémy při vystavení EL za příslušný rok.

• 21. 10. 2010 11:06

RenataH (neregistrovaný)

Ale lékař není povinnen stornovat (vystavuje neschopenku když zjistí, že zaměstnanec není práce schopný) a zaměstnanec není povinen čerpat náhradu mzdy ani nem.dávky. Když neschopenku neodevzdá, zaměstnavtel ani nemusí vědět, že ji měl zaměstnanec vystavenou. V takovém případě si ji u sebe musí OSSZ vystornovat sama s tím, že ji zaměstnanec neuplatnil. Tolik info ze školení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).