Re: Koeficient DPh dle § 76
Myslím, že potřebujete základní školení o DPH. Ale dobře, pokusím se. Nejdříve ke koeficientu, je rozhodující Vaše zdanitelné plnění, tedy to, co Vy fakturujete!!! Pokud máte plnění osvobozená, tedy bez DPH, pak musíte sledovat jejich poměr k těm, co fakturujete s DPH. Pokud máte osvobozených plnění více, než připouští zákon (koeficient klesne pod 0,95), pak je teprve nutné KRÁTIT DPH na vstupu. To znamená ze všech nákupů, kde si jinak odečítáte cellou DPH, budete moci odečíst jen DPH pokrácenou tímto koeficientem.
Ted k otázkám:
1.Poštovné, pokud není účtováno přímo Českou poštou, podléhá vždy základní sazbě DPH a do DPH patří
2. Výdaj od neplátce do DPH nepatří, nelze si odečíst DPH
3. Příjmy z pronájmu bez DPH do DPH patří.
4. Výdaje za režii do koeficientu nepatří, jen se musí koeficientem krátit (pokud je koef.nižší než 0,95).
Jste úžasná, konečně mi to napsal někdo česky.
1. Pokud mám tedy tržby za obchodní činnost ze které odvádím DPH měsíčně kolem 200 tisíc a příjmy z pronájmu ve výši 15 tisíc tak mi to nic neovlivní a koeficient bude 1?
2. U dokladů za běžnou režii které jsou od nepláců a nebo bez DPH můžu nadále používat v účetním systému PN tedy nezahrnovat do přiznání DPH?
3. Firma která má jen tržby za činnost koeficient nemusí vůbec řešit?
Chápu to správně?
Moc děkuji za odpověd, máte u mě čokoládu :)
K tomu bodu 1 nechápu výpočet, když mám tržby v rámci set tiscí ze kterých odvádím DPH a k tomu pár tisíc z pronájmu bez DPH tak mi to naruší koeficient? já používám koeficient 1, tak mám celý rok blbě? no mě klepne.
Tak to Vás lituju, spočítejte koeficient za celý rok 2009 a podejte dodatečné přiznání za prosinec 2009, kde vraťte všechny odpočty, které máte neoprávněně. Tento koeficient z roku 2009 pak slouží jako zálohový pro celý rok 2010. Dodatečná přiznání za všechna období 2010 a opět vrátit co vám nepatří. V prosinci 2010 opět přepočítat koeficient podle uskutečněných plnění 2010 a upravit celkový odpočet.....No a počítejte nejen s úroky a pokutou od FU, ale asi i s jejich kontrolou.....
No je to na Vás, ale ujišťuji Vás, že FU si porovnává uskutečněná zdanitelná plnění z přiznání k DPH s vykázanými příjmy v dani z příjmů....a Vám to nepůjde o ty nájmy bez DPH a vyrazí k Vám na kontrolu. No nechávat si státní peníze za dva roky podnikání, které mi nepatří....to bude tučná pokuta...
Jejich účetnictví vedu až od ledna 2010, takže jen dva kvartály špatně. Do prd... že jsem si toho nevšimla.
A třeba když mám nákldy s 0% DPH taky nájem zase co platí oni někomu ten to třeba neovlivní k lepšímu? bude tento nájem zahruntý v 0% přijatých plnění?
§76 ZDPH
(6) Ve zdaňovacím období běžného kalendářního roku provede plátce krácení odpočtu daně koeficientem vypočteným z údajů za zdaňovací období předcházejícího kalendářního roku při vypořádání odpočtu daně (dále jen "zálohový koeficient"). Pokud údaje pro výpočet koeficientu za předcházející kalendářní rok neexistují, stanoví si výši zálohového koeficientu plátce podle předběžného odhadu. Správce daně v případě pochybností o správnosti výše zálohového koeficientu stanoveného plátcem postupuje podle zvláštního právního předpisu.54)
(7) Po skončení kalendářního roku provede plátce vypořádání nároku na odpočet daně u krácených plnění za všechna zdaňovací období příslušného kalendářního roku (dále jen "vypořádávané období"). Vypořádání uvede do daňového přiznání za poslední zdaňovací období kalendářního roku. Vypořádání se vypočte jako rozdíl mezi vypočteným nárokem na odpočet daně u krácených plnění z údajů za celé vypořádávané období a součtem uplatněných nároků na odpočet daně u krácených plnění v jednotlivých zdaňovacích obdobích zahrnovaných do vypořádání. Vypočtený nárok na odpočet daně u krácených plnění je součtem daně na vstupu za tato krácená plnění za celé vypořádávané období vynásobený koeficientem, který je vypočten z údajů o uskutečněných plněních za celé vypořádávané období (dále jen "vypořádací koeficient").
..ano, za celý rok 2009 vypořádat ...a v 1-2 Q 2010 opravit, za 3Q už spočítat správně.
Prosím v.e.n.d.y.
Moc prosím o radu, čtu si tady dnes vaší diskuzi a měla bych dotázek.
Manžel pracuje jako živnostník na ŽL je plátce dph.Chceme si přivydělat pronájmem části našeho rodinného domu neplátci -cizí rodině. Budou tyto osvobozené nájmy (paragraf 9) zahrnuty do manželova přiznání dph a bude manžel muset krátit dph na vstupu? Děkuji za odpověď.
Pokud to budou skutečně příjmy podle §9, tedy z nájmu (manžel nebude mít ve svých výdajích nic, co by se týkalo tohoto nájmu a nemá pronájem v živnostenském oprávnění), pak to jde mimo jeho podnikání a DPH. Možností je také, že si napíšete tento nájem na sebe a zdaníte ho v §9 Vy.
To jste mě uklidnila - raději si ale napíšu nájem na sebe a bude to. Slyšela jsem totiž od jedné daňové poradkyně názor, že pokud je pronajímatel plátce dph tak se do přiznání dph píše i tento pronájem. Věřím Vám a ne jí. Mnohokrát Vám děkuji a přeji krásný den.
Ještě mi svitla naděje, čtu v pokynech že pokud je koeficient roven 0,95 a vyší použije se koeficient 1. Čísla která jsem Vám naspala byla orientační, pokud mi vyjde 0,95 a víc tak to budu mít v pořádku a 1 je správně, je to tak?
Napiště že ano a uslyšíte velkou ránu :)
Vypadá to nadějne, ale přesná čísla budu vědět večer, každopádně Vám moc moc děkuji, myslím že jsem dostatečně vytrestaná za svou neznalost a moc se polepším. w.e.n.d.y. jste NEJLEPŠÍ. Moc moc moc děkuji za Vaši pomoc, sice mě málem kleplo, ale jsem moudřejší o 50%.
>>>>>DPH pokrácenou tímto koeficientem.
>>>>>Ted k otázkám:
>>>>>1.Poštovné, pokud není účtováno přímo Českou poštou,
>>>>>podléhá vždy základní sazbě DPH a do DPH patří
>>>>>2. Výdaj od neplátce do DPH nepatří, nelze si odečíst
>>>>>DPH
>>>>>3. Příjmy z pronájmu bez DPH do DPH patří.
>>>>>4. Výdaje za režii do koeficientu nepatří, jen se
>>>>>musí
>>>>>koeficientem krátit (pokud je koef.nižší než 0,95).
>>>>
>>>>Jste úžasná, konečně mi to napsal někdo česky.
>>>>1. Pokud mám tedy tržby za obchodní činnost ze které
>>>>odvádím DPH měsíčně kolem 200 tisíc a příjmy z
>>>>pronájmu
>>>>ve výši 15 tisíc tak mi to nic neovlivní a koeficient
>>>>bude 1?
>>>>2. U dokladů za běžnou režii které jsou od nepláců a
>>>>nebo bez DPH můžu nadále používat v účetním systému
>>>>PN
>>>>tedy nezahrnovat do přiznání DPH?
>>>>3. Firma která má jen tržby za činnost koeficient
>>>>nemusí vůbec řešit?
>>>>Chápu to správně?
>>>1. Koeficient 200 :215= 0,93 = Musíte krátit DPH na
>>>vstupu!!!!
>>>2. Ano
>>>3. Ano, pokud všechno na výstupu zdaníte DPH,
>>>nemusíte
>>>řešit koeficient.
>>
>>Moc děkuji za odpověd, máte u mě čokoládu :)
>>
>>K tomu bodu 1 nechápu výpočet, když mám tržby v rámci
>>set tiscí ze kterých odvádím DPH a k tomu pár tisíc z
>>pronájmu bez DPH tak mi to naruší koeficient? já
>>používám koeficient 1, tak mám celý rok blbě? no mě
>>klepne.
>Nastudujte vzorec ke koeficientu....nahoře je u Vás
>plnění s DPH, tedy 200 000,-, dole veškeré plnění, tedy
>i to bez DPH, tedy 215 000,-. Poměr je bohužel 0,93 a
>opravdu musíte krátit na vstupu....
Dobrý den.
Chtěla bych se taky něco zeptat ke koeficientu. Pochopila jsem výpočet, konzultovala s FÚ, ale jsem v koních při odhadu. Firma vznikla 8/2010, od 9/2010 je plátce DPH.
Ve 3.Q byla uskutečněná plnění s 0% DPH (pronájmy) ve výši cca 400 tis. Kč. Plnění uskutečněná s 20% DPH nebylo. Předpokladem je, že do konce roku nějaká budou,ale ty není schopen odhadnout ani majitel.
Na FÚ mi bylo řečeno, že si mám koef. stanovit a popsat postup )jako přílohu k DP) a důvod stanovení výše koef.
Nevím, jestli nemám dát koef 0 a na konci 4.Q to vyrovnat, jen ať to není špatně, tak se ptám zkušenějších. Je to pro mě nové.
Děkuji za odpověď.
Pokud jste nový plátce (jindy nelze zvolit), výši zálohového koeficientu si zvolíte. Zde asi 0. V posledním daňovém přiznání k DPH v roce dochází k výpočtu ročního koeficientu a vypořádání. Při zálohovém koeficientu 0 jste si průběžně neuplatnila z krácených plnění ani korunu, takže se uvidí.
Je třeba rozlišovat 3 skupiny plnění:
* přímo související pouze s osvobozeným nájmem - nelze uplatnit odpočet daně
* související jen se zdaňovanými činnostmi - plný nárok na odpočet (koeficientem vůbec neovlivněno)
* plnění, která souvisí s osvobozenými i zdaňovanými plněními (např. externí účetní, PC, kancelářské potřeby, telefony, automobil, PHM, .... dle případu) - ty podléhají krácení a velikost nároku na odpočet závisí na velikosti koeficientu.
To mám rozlišeno. U nájmu mi zatím nevznikl žádný náklad, pouze do koef. telefon, kanceláře, PC, atd. Pokud mám fakturu za vodu, která souvisí s pronajímanou nemovitostí, tak ta mi neovlivní koef. a v plné výši jej si uplatním odpočet Dph a potom se stejnou sazbou DPh přefakturuju uživateli. Je to tak?
Jen nevím, jestli je koef. 0% vhodný, jestli nemám dát raději 10%.
>To mám rozlišeno. U nájmu mi zatím nevznikl žádný
>náklad, pouze do koef. telefon, kanceláře, PC, atd. Pokud
>mám fakturu za vodu, která souvisí s pronajímanou
>nemovitostí, tak ta mi neovlivní koef. a v plné výši jej
>si uplatním odpočet Dph a potom se stejnou sazbou DPh
>přefakturuju uživateli. Je to tak?
ok
>Jen nevím, jestli je koef. 0% vhodný, jestli nemám dát
>raději 10%.
Jde o Váš předpoklad, takže záleží na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 10. 2010 10:40
Dobrý den, pročetla jsem si zákon o DPH § 76 a pokusila se nastudovat problematiku koeficientu odpočtu DPH. Moc moudrá nejsem, měla bych pár dotazů:
1. chápu správně, že výdaj typu např poštovné do DPH neuvádím, vyplním členění DPH nezahrnovat do DPH?
2. výdaj od neplátce DPH za např provedenou službu nezahrnuji do DPH?
3. příjmy z pronájmu které jsou bez DPH , my jsme plátci ty zahrnu do přiznání DPH?
4. poradí prosím někdo zda co vše spadá do výpočtu koeficientu, zda i výdaje za běžnou režii od neplátců a bez nároku na odpočet?