Re: dopravné - DPH
No fakt nevím, myslím že se to fakturuje jako jedna dodávka. Totiž teď jsem to šla vyhledat, další klient to má přesně tak, elektroinstalace na r.d., dopravu v tom, celkem s 10%. A vlastně my jako stavební firma fakturujem taky všechno s 10% (pokud to splňuje §48) i když jsme na to měli subdodávku s 20% (někteří řemeslníci to tak dělají - už jsme to tu na foru probírali) a doprava je v celkovém rozpočtu. _Tak by to mělo být obdobný, co? Zatím díky.
nevím,jen v § 48 a § 48a) tedy fakturce se sníženou sazbou,
nikde ani slovo o dopravě, přepravě , které by měly mít taky 10% atd. protože jsou s těmito pracemi spojenými .
možná víte o jiném § ,který to dovoluje
Ne, ten § řeší samozřejmě to sociální bydlení, dopravu ne, ale dopracovala jsem se ještě k názoru, že pokud budou stavební práce a v tom zahrnutá doprava, tak celé 10%, ale jakmile bude doprava rozepsaná v položce zvlášť, to už bude asi ten problém, to je za 20%. Asi půjde o slovíčkaření, myslíte to dobře. Zítra to zkonzultuju na FU, už jsem tam paní na DPH nechytla. Tak děkuji, hezký den.
Nevíte, kde to najdeme v zákoně, aby to bylo jednoznačné? Mně zase říkala známá, že to řešila u nich na FÚ a prý když je na faktuře zvlášť položka "doprava", tak tam musí mít 20%. Jestli chce mít 10%, musí si tu dopravu prý započítat do ceny materiálu, aby tam extra nefigurovala. My ji tam nikdy zvlášť nepsali, ale teď je potřeba ji rozepisovat kvůli programu Zelená úsporám. Asi nezbyde, než jít zase na náš FÚ, jak si to vykládají tam.
Konzultovala jsem to s paní na FU, která se specialuzuje vyloženě na DPH - kontroluje. Jinak by vám toho moc neřekli, většinou odporučí na ty kontrolory. ale moc se nerozmýšlela a rovnou vypálila s 10%. Ten § asi těžko najdeme, přímo to v zákoně asi nebude, to jsou takové ty přípisy a nařízení... Jedině pro jistotu tam napsat nějaký paušál, ne doprava. Ale opravdu si to možná můžou vyložit každý jinak. Takže já budu věřit, vy to schválně zkuste u vás. A napište.
Tak jsem se byla včera zeptat na kontrolním oddělení našeho FÚ a zjisila jsem, že dle NAŠEHO FÚ je doprava, pokud je účtována extra položkou, VŽDY s 20%!!! Stejně tak poštovné - ptala jsem se totiž i na můj internetový obchod, protože se budu muset brzy registrovat k DPH. Ať posílám zboží s 10% (třeba plenky) nebo 20%, je poštovné vždy 20% a nedělí se poměrem, jak jsem to už také někde četla. Přiznám se, že jsem z toho dost rozladěná, že si to každý vykládá jinak, ale U NÁS je to tato varianta... Hezký den všem.
Poštovné, pokud je samostatnou položkou, je vždy službou se základní sazbou daně (osvobozeno jen u držitele poštovní licence). Pokud zakalkulováno v ceně zboží (tj. nefakturuje se zvlášť), je součástí prodejní ceny zboží.
Služba je však poněkud jiná kategorie - jak už bylo uvedeno - objednáváte si službu jako celek nebo jednu určitou službu a další službu - přepravu? Materiál použitý k provedení fakturované služby také nikdo v tuzemsku nespochybňuje (neřeším předpisy EU).
Takže žádná extra položka, zahrňte dopravu nějak do celkového rozpočtu a normálně pusťte s 10%. Holt tu dopravu nesmí vidět napsanou... Fakt si to vykládá každý podle toho, jak se vyspí :) A co my potom s tím, co? Možná když napíšete ostatní režie, v tom taky můžete mít leccos, když to tak chtějí... U nás ve stavební firmě (s.r.o.) taky nějaká doprava na stavbu třeba rod. domu určitě musí být, tam se to zase zahrnuje do položky přesun hmot. Nikdy se to nevyúčtovává zvlášť . Takže slovíčaření.
To poštovný bych chápala víc... To asi v balíku uvést musíte.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 10. 2010 13:05
Ve faktuře na stavební práce (bytový dům, soc.bydlení) s 10% DPH se mně objevila ještě částka na dopravné s 20% DPH. Prosím o ujištění, domnívám se, že fakturace má být provedena celá s 10% DPH včetně té dopravy. Je to tak? Díky