Re: Výpověd §55
Byli jsme dva zaměstnanci, kteří jsme měli podepsanou hmotnou zodpovědnost. Ale ke dni 20.10. mi k podpisu žádný schodek nedali.
nevím, o co tady hlavně jde, ale pokud někdo dostane § 55, tak se toto musí zapsat do potvrz. o zaměstnání a také není nárok na podporu
neznám podrobnosti, je mi divné, že to hned podepsal, ani se nebránil - to přece člověk, který nic neudělal, by nepodepsal (ale kdo ví, jaké metody nátlaku zam-tel použil...)
>>
>>>>prosím pěkně nespletla jste se? Co podepsal, co neměl
>>>>podepisovat, jak se měl bránit nátlaku? Jediná obrana
>>>>proti takovému rozhodnutí je žaloba na neplatnost
>>>>ok.zrušení PP soudu.
>>>
>>>už jsem svoji odpověď uvedla snad na "pravou míru",
>>>omlouvám se, ujelo mi to
>>
>>já to věděl, že jde jen o omyl, Vaše jindy
>>kvalifikované odpovědi jaksi vylučují, že by to tak
>>mělo být, to
>>je asi tím pátkem a že je 23.
opravdu jsem nějak unavená, jinak moc děkuji za pochvalu (od Vás si ji velmi cením)
>
>Děkuju za vaše názory. Ale stále nevím jestli je
>nějaká možnost, aby po mě teď mohli chtít uhradit nějakou
>škodu.
stále jste neodpověděl na otázky páji (v 10,45 hod. je napsal)
>>>
>>>>>prosím pěkně nespletla jste se? Co podepsal, co neměl
>>>>>podepisovat, jak se měl bránit nátlaku? Jediná obrana
>>>>>proti takovému rozhodnutí je žaloba na neplatnost
>>>>>ok.zrušení PP soudu.
>>>>
>>>>už jsem svoji odpověď uvedla snad na "pravou míru",
>>>>omlouvám se, ujelo mi to
>>>
>>>já to věděl, že jde jen o omyl, Vaše jindy
>>>kvalifikované odpovědi jaksi vylučují, že by to tak
>>>mělo být, to
>>>je asi tím pátkem a že je 23.
>
>opravdu jsem nějak unavená, jinak moc děkuji za
>pochvalu (od Vás si ji velmi cením)
ale děte,já si to opravdu mislým.
>>
>>Děkuju za vaše názory. Ale stále nevím jestli je
>>nějaká možnost, aby po mě teď mohli chtít uhradit
>>nějakou
>>škodu.
>
>stále jste neodpověděl na otázky páji (v 10,45 hod. je
>napsal)
Ve skladě pracovali vedle dvou zaměstnanců s hmotkou (asi vedoucí a zástupce vedoucího) i další skladníci BEZ hmotky ???To je zvláštní.Ved. a jeho zást. mají totiž při společné odpovědnosti tzv. "neomezenou" hmotku,kdy v případě vyčíslení manka odpovídají DO PLNÉ VÝŠE manka,tj. nejsou omezeni pouze jednoměsíčním prům. výdělkem jako řadoví zam-ci
pracoviště s hmotkou!Skladníci tedy neodpovídají za nic? Mají pouze obec. odpovědnost a tady MUSÍ zam-tel prokázat jejich zavinění na manku, zatímco u hmotně odpovědných zam-ců se jejich zavinění ze zákona předpokládá!Nejsou skladníci příbuzní a známí zam-tele:-( Teď bez ironie.
1.Pokud jste ve f-ci ved. nebo zástupce ved.,měl zam-tel povinnost provést při skončení PP inventuru (§254/2 ZP). Neprovedení inventury nemá za následek neplatnost dohody, ale zam-tel se dostává do "důkazní nouze", jaký byl stav hodnot k datu rozvázání PP a zda došlo k manku před nebo po skončení PP.Musí použít ještě jiné důkazní prostředky.
2.Jestliže nemáte v prac.smlouvě uvedeno slůvko vedoucí nebo zástupce, pak jste z pohledu spol.odpovědnosti "řadový" zam-nec ve skladě a odpovídáte pouze do výše prům.měs.výdělku.
3.Pokud skladníci bez hmotky měli přístup k zásobám a pracovali s nimi, pak si myslím, že zam-tel porušil svou povinnost podle § 248/1 ZP (nezajistil svým zam-cům takové prac.podmínky, aby mohli řádně plnit své prac. úkoly bez ohrožení zdraví a majetku,..)a mohl byste se zcela nebo zčásti zprostit odpovědnosti za škodu.
4.Předmětem hmotky mohou být pouze hodnoty určené k oběhu, nikoliv např. inventář (PC), auto, apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2010 10:36
Prosím o radu. Když jsem dostal výpověď podle §55 k 20.10.2010 a zaměstnavatel nařídil hloubkovou kontrolu zboží na 28.10. můžou mi potom škodu nebo manko, kdyby případně nějaké zjistili, dát k úhradě?