Re: Podpora v nezam. po rod. dovolené?
NO uplně jsem Vás nepochopila, ale když Vám firma proplácela ještě v září dovolenou, tak jste příjem měla a když jste od zaměstnavatele na ÚP nesla papíry, tak jste musela předkládat od zaměstnavatele i měsíční čistý příjem a ten měli teda udělat jako pravděpodovný, podle mě, protože jste neodpracovala 21 dnů a podpora by se měla počítat z toho. ASpoň si to myslím. Počkejte ještě ale na názor zkušenějších.
Pro objasnění (není to moje situace, ale zajímá mě): pokud bych k 30/9/2010 ukončila PP, avšak bych něměla žádnou dovolenou k dočerpání, jaká výše podpory by mi po RD náležela? Na ÚP jsem musela předložit i ELDP 2007, 2008, 2009, chtěli i 2010, ale ten samozřejmě ještě nemám.
No já si skoro myslím, že by Vám to ÚP měl taky počítat z tý pravděpodovný čistý mzdy, když jste nedělala těch 21 dnů. Ale proč byste zaměstnavateli tu dohodu o ukončení prac. poměru podepisovala, když Vás nechtěj, ať Vám dají odstupné. Nešetřte je, nás taky nikdo nešetří.
Ze stránek ÚP:
V případech, kdy
doba předchozího zaměstnání je splněna započtením náhradní doby zaměstnání a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
uchazeč o zaměstnání bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu,
u uchazeče nelze stanovit průměrný měsíční čistý výdělek nebo vyměřovací základ
stanoví se výše podpory v nezaměstnanosti následovně:
po dobu prvních 2 měsíců ve výši 0,15 násobku
další 2 měsíce ve výši 0,12 násobku
po zbývající podpůrčí dobu ve výši 0,11 násobku
průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla žádost o tuto podporu podána.
To bude asi ONO, takže pokud bych v září nedočerpávala dovolenou, měla bych podporu 0,15 x 22 tis. (asi)? Něco přes 3 tisíce? Moc se mi to nezdá, aby den proplacené dovolené v září hrál v mém případě rozdíl v podpoře skoro 10 tisíc (měla jsem vysoké příjmy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2010 10:42
Do 30/9/2010 jsem čerapala ve firmě rodičovskou dovolenou (dcera dosáhla věku 3. let) a k tomuto datu jsem podepsala dohodo o ukončení PP (s odstupným).
V září 2010 mi firma ještě proplatila nevyčerpaný den dovolené.
Na úřadu práce mi bylo řečeno, že pokud bych v září 2010 neměla započitatelný příjem (s odvodem soc. pojištění), tak že by má podpora činila dle zákona bez ohledu na mé dříve dosahované příjmy v zaměstnání asi 3,6 tisíc Kč.
Moc se mi to nezdá, skutečně je to tak? A pokud bych si celou dovolenou vyčerpala před ukončením PP, v září bych neměla příjem s pojistným, tak mám tak malou podporu???
Díky za objasnění.