Neschopenka!!

• (neregistrovaný)

22. 10. 2010 13:24

Dobrý den, zaměstnanec je od 11.10. nemocný. Oznámil to telefonicky, ale prozatím nepřišla od něho žádná neschopenka. V pondělí prý už nastoupí do práce. Dočetla jsem se, že neschopenku musí zaměstnanec odevzdat bez zbytečných průtahů, to je jak dlouho? Pokud nic nemám ve směrnici nemůžu ho ani nařknout, že porušil pracovní kázeň že? Mohu nějakým způsobem mít proti němu výtku? Taky mohl být doma 2 měsíce, nedonesl by pak neschopenku, řekl by nám, že nemocný by nebyl, my bychom s ním rozvázali pracovní poměr a dopočítali zdravotní? To se mi taky nelíbí. děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2010 13:33

RenataH (neregistrovaný)

Re: neschopenka!!
      Z porušení prac.kázně ho nařknout nemůžete, ZP takový termín nezná. Max. z porušení prac.povinností, ale to ani v tomto případě. V zákoně je "neprodleně". Výtku mu dát nemůžete,není za co, zvláště pokud nic nemáte ve směrnici. Kdyby byl doma déle a nedodal neschopenku, nevyplatili byste mu náhradu mzdy, nedostal by nemocenské dávky. V době prvních 14 dnů PN můžete provést kontrolu, zda se zdržuje doma, tu jste mohli provést, vyzvednout si při té příležitosti neschopneku. A pokud by se nezdržoval, ušetřili byste...

• 22. 10. 2010 14:32

ivzez (neregistrovaný)

Re: neschopenka!!
      Před nějakou dobou jsem zaměstnavateli odeslala neschopenku doporučeně hned v den jejího vystavení. Byla jsem nemocná 9 dnů. Pošta začátek neschopenky doručila za více než týden po mém nástupu zpět do práce.

Ne vždycky musí být zaměstnanec za nedoručení zodpovědný zaměstnanec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).