Re: pronájem pozemků - parkovacích ploch
paní Jano, jakto, že se to nevztahuje na §56? Vždyť tam je napsáno, že Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně....
Plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků ... jiným plátcům pro účely uskutečňování jejich ekonomických činností se uplatňuje daň. Můžete mi to prosím Vás vysvětlit? Děkuji.
Musíte si přečíst i druhou větu
"(3) Nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně. Osvobození se nevztahuje na krátkodobý nájem stavby bytů a nebytových prostor, nájem prostor a míst k parkování vozidel, nájem bezpečnostních schránek nebo trvale instalovaných zařízení a strojů. Krátkodobým nájmem stavby, bytů a nebytových prostor se rozumí nájem, popřípadě včetně vnitřního movitého vybavení či dodání elektřiny, tepla, chladu, plynu nebo vody, nejdéle na 48 hodin nepřetržitě.
No já jsem to právě četla a pochopila z toho, že se jako plátce může sám rozhodnout jestli bude účtovat daň a nebo ne. A kdyby to bylo nejdéle na 48 hodin, tak by se to zdaňovat muselo. Takhle je to ale napořád. No tak jsem z toho jelen. Děkuji za vysvětlení po lopatě.
paní Jana vysvětlí § 56/3 druhá věta-osvobození se nevztahuje
na krátkodobý nájem stavby bytů a nebytových prostor , nájem prostor a míst k parkování vozidel.....
z toho logicky usuzuji, že bych zdanila 20% a odvedla dph,
nebo ne? lepší je přečíst celý § ne jen začátek a konec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 10. 2010 13:29
Dobrý den,
prosím o radu, začali jsme pronajímat okolní pozemky, které máme součástí obchodního majetku - upravené jako parkovací plocha. Cena nájmu je vzhledem ke všem příjmům mizivá (letos), ale zajímalo by mě, zda mohu letos fakturovat nájem bez DPH a třeba od nového roku už s DPH. Jestli teď už ty 2 měsíce, mohu nechat tak a začít jakoby od příštího roku... Děkuji