Re: Předčasný důchod nebo evidence na ÚP
Já si taky myslím a kromě toho paní může být na ÚP zaregistrovaná 3 roky a budou za ní platit důchodové pojištění i zdravotní pojištění, četli jsme to spolu v tom zákonu že paní Helčo? Kdyby ji náhodou nikdo nezaměstnal.
Re: Předčasný důchod nebo evidence na ÚP
Zhruba před rokem jsme toto řešili s jedním naším zaměstnancem, chtěl zůstat doma kvůli zdravotnímu stavu manželky. Došli jsme k tomu, že je lepší zústat na podpoře jak to jen jde, předčasný důchod se totiž krátí o každých započatých 90 dní o 0,9 %, po 721 dnech dokonce o 1,5 %. U tazatelky by přicházelo v úvahu těch 0,9 %. Toto krácení je už ale trvalé. Taky pozor na tu hranici 90 dnů - někdy je lepší zůstat třeba pár dní na ÚP bez podpory a odejít do př. důchodu později, než kvůli těm pár dnům mít krácení jako za celých 90 dni. (Mimochodem ten náš zaměstnanec si péči o manželku nakonec vyřešil jiným způsobem a v zaměstnání zůstal.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 10. 2010 14:16
Dobrý den, v naší firmě se růší pracovní místa. Chystám se podepsat dohodu o ukončení PP se zvýšeným odstupným 5 platů. Do řádného starobního důchodu bych měla jí za 21 měsíců. Co myslíte je pro mě výhodnější jít do předčasného důchodu nebo mám jít na nějakou dobu se zaevidovat na ÚP? Pracovala jsem jako dělnice spoustu let v jednom podniku. Můj hrubý měsíční příjem je cca 13.000 a vystačím tak tak. Je zde vysoká nezaměstnanost.