Re: oprava mzdy
a vy jste ho přeplatila o jeden den, kdy už nemocenskou platila OSSZ nebo už byl v práci? Protože pokud ten den platila nemocenskou OSSZ, pak jste OSSZ ošidila pouze o polovinu náhrady mzdy za ten den. Pokud byl v práci, náležela mu mzda, z ní ZP a SP, daň.
Zaplatila jsem mu omylem 15. den a na kontrole mi řekli, že mu to musím zdanit a odvést SP a ZP, protože jsem mu zaplatila náhradu navíc (i když nechtíc). Nedokázala jsem se s paní shodnout, že došlo pouze k omylu a tak mu to strhnu a SP jim odvedu. Trvala na tom, že je to zvýšení vyměřovacího základu a rozdíl se daní.
Díky moc za váš čas, já jsem také tvrdila, že opravu provedu v nejbliižší mzdě, ale paní byla nejprve lehce zmatená a pak si po poradě s vedoucí stála za svým, že jsem mu vloni zaplatili náhradu navíc a tak musíme doplatit SP, opravit ELPD a jemu dodanit.
Stejně nevím, jak to provedu, abych neměla tuto výplatu a následné výstupy chybně.
Tak jinak-když to nejde v nejbližší mzdě: musíte přepočítat jeho mzdu v tom měsíci - ručně. Jako by ta částka za ten 1 den nebyla náhrada v době PN,ale třeba prémie. O tu částku povýšíte hrubou mzdu (tím pádem VZ, vypočtete rozdíl mezi uhrazeným a nově vypočítaným pojistným - nezapomeňte - i pojistné, které platí zaměstnavatel - zvýší se i základ daně. Musíte předělat i přehled - zvýšit VZ, zvýšit úhrn pojistného, snížit náhrady mzdy, snížit polovinu náhrad, rozdíl. Jemu strhněte ty vypočítané částky z nejbližší mzdy jako srážku (ne jako pojistné)
Tak nějak. A ještě možná opravit RZD.No nezávidím vám. Já bych se asi nejdřív pokusila promluvit s její vedoucí, vysvětlit jí, co to všechno znamená, že nešlo o to, že byste mu dali nějaký bonus, ale prostě o chybu vaší. A že to lze celkem jednoduše opravit v nejbližší mzdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2010 14:05
Dobrý den, jsem po kontrole na OSSZ. Při ní zjistili, že jsem zaměstnanci v loňském roce proplatila omylem navíc 1 den náhrady za DPN. Ze zápisu je jasné, že musíme doplatit dlužné SP z náhrady +penále a musím opravit ELDP za rok 2009 o zvýšeni vyměřovacího základu.
Jak mám ale provést tuto opravu zaměstnanci letos ve mzdě, abych neměla SP a ostatní odvody špatně? Poradí mi někdo prosím?