Re: DPH u záloh NOVĚ?
Díky za info - jde mi to případ, kdy odběratel chce vystavit ZF kterou uhradí 31.12.2010 - od tedy bude mít výdaj v 2010, ale nám úhrada přijde na účet až 2.1.2011 (tudíž příjem 2011). Na základě uhrazené platby mu tedy vystavím doklad o přijaté platbě, kde bude datum, kdy byla platba přijata, tudíž 2.1.2011 a do DPH vstoupí až v lednu 2011 jak u něho tak u nás... Je to tak?
DUZP je tedy den přijetí platby na účet - 2.1.2010 a vystavíte daňový doklad k přijaté platbě (pokud vedete účetnictví)
Proč tedy neuhradí zálohovou fakturu dříve než 31.12.2010?
Pokud vedete DE, pak můžete DPH přiznat až ke dni ukutečnění zdan. plnění. V případě, že přiznáte ke dni přijetí platby, tak musíte odvést DPH. Viz §21 zákona o DPH:
(1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
(2) Plátce, který v souladu s příslušnými právními předpisy nevede účetnictví, je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Pokud však přizná daň ke dni přijetí úplaty, považuje se za osobu, které vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.
Tomuhle nerozumím: "Pokud však přizná daň ke dni přijetí úplaty, považuje se za osobu, které vznikla povinnost přiznat daň na výstupu.
Znamená to tedy, že v DE nemůžu vystavit doklad o přijetí platby, který vstoupí do DPH. Můsím DPH odvést až na základě ostré faktury?
Příklad: vystavíme zálohovou fakturu na zboží v prosinci 2010. Úhrada proběhne v lednu 2011 a skutečné dodání zboží bude v březnu 2011. Kdy tedy vystavím daňový doklad? Bude to až ostrá faktura za zboží v březnu a ta mi také vstoupí do DPh stejně tak jako mému odběrateli?
Už jsem z toho lehce zmatená...
ZÁKAZ VYSTAVENÍ DAŇOVÉHO DOKLADU
Vzhledem k tomu, že plátce, který nevede účetnictví, má možnost si zvolit, zda daň přizná ke dni přijetí úplaty (zálohy) či až k datu uskutečnění zdanitelného plnění (§ 21 odst. 2 ZDPH), zákon stanoví, že v případě přiznání daně až k datu uskutečnění plnění je zakázáno vystavit na přijatou platbu daňový doklad (§ 26 odst. 1 ZDPH). Je tomu tak proto, že by se mohlo stát, že pláce vedoucí daňovou evidenci využije možnost zdanit plnění až při jeho uskutečnění, související doklad však vystaví už k datu přijetí zálohy a příjemce si na základě tohoto dokladu uplatní nárok na odpočet daně dříve, než je přiznána u tohoto plnění daň na výstupu poskytovatelem plnění.
Tomuhle nerozumím.... jsem asi těžký případ...
Znamená to tedy, že v DE nemůžu vystavit doklad o přijetí platby, který vstoupí do DPH. Musím DPH odvést až na základě ostré faktury?
Příklad: vystavíme zálohovou fakturu na zboží v prosinci 2010. Úhrada proběhne v lednu 2011 a skutečné dodání zboží bude v březnu 2011. Kdy tedy vystavím daňový doklad? Bude to až ostrá faktura za zboží v březnu a ta mi také vstoupí do DPh stejně tak jako mému odběrateli?
Už jsem z toho lehce zmatená...
§21 odst. 1 ZDPH, plátce je povinen odvést dań z přijaté úplaty, pokud přijetí úplaty nastane dříve než zdanitelné plnění.
Prakticky to znamená nejpozději do 15 dní od přijetí úplaty vystavit DD na přijatou zálohu a odvést dPH.
Na proforma fakturu se vyčísluje dań orientačně a pak se vystaví DD viz výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
26. 10. 2010 10:08
Dobrý den,
odběratel mi tvrdí, že DPH z vydané zálohové faktury vstoupí do DPH jako uskutečněné plnění... Mě se to ale nezdá. Může tam být vyčísleno, ale do DPH nevstoupí... Plnění je přece uskutečněno až dodáním zboží. Tudíž až na ostrou fakturu... Je to tak nebo se pletu?
Děkuji za ujasnění