Re: společník s.r.o.-kontrola účetnictví
Obchodní zákoník
§ 122
(1) Společníci vykonávají svá práva týkající se řízení společnosti a kontroly její činnosti na valné hromadě v rozsahu a způsobem uvedeným ve společenské smlouvě, popřípadě ve stanovách.
(2) Společníci mají zejména právo požadovat od jednatelů informace o záležitostech společnosti a nahlížet do dokladů společnosti a kontrolovat tam obsažené údaje nebo k tomu zmocnit auditora nebo daňového poradce.
Můžete pohrozit žalobou :-)
Re: společník s.r.o.-kontrola účetnictví
Jako společník máte právo požádat jednatele (ten za účetnictví odpovídá), tedy žalobu na jednatele, pokud Vám to neumožní. Jste-li společník a zároveň jednatel, (což bývá v malých s.r.o. běžné), máte ze zákona právo (zároveň povinnost) mít o účetnictví přehled. Žádná účetní Vám v tom zabránit nemůže :-)
Právo máte ve svých rukou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 10. 2010 11:43
Prosím o radu, jsem 50% společník s.r.o. cca 2 roky. Vedení účetnictví apod.zajistil druhý společník též 50%. Dnes jsem chtěla do dokladů nahlédnout a zkontrolovat je a účetní mi bylo řečeno že bez souhlasu druhého společníka nikoli, který ho vzhledem ke vztahům ve firmě nedá. Moc prosím, nevíte někdo jak mám postupovat abych se vůbec dozvěděla něco o hospodaření firmy??? Mockrát děkuji za rychlou odpověď.