Společník s.r.o.-kontrola účetnictví

• (neregistrovaný)

26. 10. 2010 11:43

Prosím o radu, jsem 50% společník s.r.o. cca 2 roky. Vedení účetnictví apod.zajistil druhý společník též 50%. Dnes jsem chtěla do dokladů nahlédnout a zkontrolovat je a účetní mi bylo řečeno že bez souhlasu druhého společníka nikoli, který ho vzhledem ke vztahům ve firmě nedá. Moc prosím, nevíte někdo jak mám postupovat abych se vůbec dozvěděla něco o hospodaření firmy??? Mockrát děkuji za rychlou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2010 11:58

Miruna (neregistrovaný)

Re: společník s.r.o.-kontrola účetnictví
      Obchodní zákoník
      § 122
      (1) Společníci vykonávají svá práva týkající se řízení společnosti a kontroly její činnosti na valné hromadě v rozsahu a způsobem uvedeným ve společenské smlouvě, popřípadě ve stanovách.
      (2) Společníci mají zejména právo požadovat od jednatelů informace o záležitostech společnosti a nahlížet do dokladů společnosti a kontrolovat tam obsažené údaje nebo k tomu zmocnit auditora nebo daňového poradce.
      Můžete pohrozit žalobou :-)

• 26. 10. 2010 12:11

horak.29 (neregistrovaný)

Díky moc, předpokládám že žádný další § nepraví že musím mít souhlas toho druhého. Žalobu myslíte asi na tu účetní?

• 26. 10. 2010 12:21

Miruna (neregistrovaný)

Jako společník máte právo požádat jednatele (ten za účetnictví odpovídá), tedy žalobu na jednatele, pokud Vám to neumožní. Jste-li společník a zároveň jednatel, (což bývá v malých s.r.o. běžné), máte ze zákona právo (zároveň povinnost) mít o účetnictví přehled. Žádná účetní Vám v tom zabránit nemůže :-)
      Právo máte ve svých rukou.

• 26. 10. 2010 12:31

horak.29 (neregistrovaný)

Díky mockrát

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).