Re: Odpisy
Paní Anko, jaké budu mít účetní odpisy, když dle směrnice se mi mají rovnat, zapomněla jsem uvést, že neuplatňuji poloviční odpis.
Prosím na mé výše uvedené výpočty se nedívejte, podívala jsem se na jinou tabulku.
Daňový odpis neodpovídá skutečné realitě opotřebení majetku, je to pouze státem povolená částka nákladů, kterou se může snížit základ daně. Účetní odpis si stanoví firma podle toho, jak si myslí, že se opravdu předmět opotřebuje. Tak, aby ho dostala do nákladů (a tím i do kalkulace prodejních cen) a vydělala si tím na nový majetek. Příklad - osobní auto, daňově 2 sk. a 5 let odpisů. Ale víme, že auto bude jezdit denně po stavbách a silnicích III.třídy a že nám déle jak 3 roky nevydrží. Účetně musíme dávat do nákladů 36 měsíců. Já osobně považuji formulaci účetní=daňový odpis za nesmyslnou....
Ano, můžete to takto udělat. Ale vzhledem k tomu, že daňové odpisy vpodstatě nemají vazbu na skutečné opotřebení majetku, stačí je zaúčtovat jednou částkou 31.12.
Je ovšem pravda, že spousta převážně malých firem používá účetní=daňové odpisy. Z důvodu jednoduchosti, nemáte potřebu upravovat DPPO o rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy...
Pokud máte v majetku 1 auto, nějaký stroj a pár drobností, skutečnou hodnotu majetku dá se říct neřešíte. jestliže jste firma s majetkem ve výši 100 milionů potom je pro Vás přehled o stavu majetku nezbytný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 10. 2010 14:01
V říjnu jsme kupovali hmotný majetek (právnická osoba), dle směrnice se bude odpisovat již v měsíci zařazení a účetní a daňové odpisy se rovnají. Účtuji odpisy měsíčně, rovnoměrně. Chtěla bych se zeptat jak mají správně vypočítané?
500000 Kč / 5 let = 100000 Kč
letos zaúčtuji: 3 * 33334 nebo 3 * 8334
v dalších letech: 12 * 8334
Děkuji