Re: spoludlužník po rozvodu
Pokud jste si v minulosti neupravili SJM, tak by byt pořízený před 2 lety měl být součástí SJM a majetkové řešení by mělo být v dohodě o jeho vypořádání. A je úplně jedno, jestli katastr zapsal jednoho nebo oba manžele.
úpravu SJM jsme právě provedli u notáře ještě předtím, než byl byt kupován (úprava SJM do budoucna). Protože tehdy ČMSS úprava SJM od notáře nestačila a jelikož jsme nebyli rozvedeni, chtěla i můj příjem a jediná možnost, jak si mohla vzít bývalá manželka úvěr bylo to, že budu zapsán jako spoludlužník.
Kardinální chybou bylo obstarat a zadotovat manželce byt bez toho, že byste byl jeho alespoň spoluvlastníkem a navíc jí ještě dělat spoludlužníka na úvěru. To vše jste kdysi učinil dobrovolně, takže těžko se teď soudit...
Odpovězte si na otázku co by se stalom kdyby úvěr přestal být splácen. Je zajištěn zástavním právem k nemovitosti ? Čí ta nemovitost je ? (tedy kdo o ni přijde?).
Přesně tak, máte pravdu. To byla chyba, bohužel stala se. V té době jsem toho moc nemohl dělat. Pokud bych k tomu nepřistoupil, o byt by přišla a z mého bytu bych ji neodstěhoval. Navíc bych přišel o 50 tis. které byli vloženy jako záloha. To je ale teď už bezpředmětné.
Zástavní právo je na byt. Tzn., pokud by přestala splácet, přijde o byt. Byt je její. Ale taky by se mohlo stát, že by ČMSS byt nestačil a tím pádem by mohla execuovat i mě. Proto ve smlouvě nechci být. Mám tedy nějakou možnost se ze smlouvy vyvýázat, aniž bych spoléhal na býv. manželku?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 10. 2010 18:34
Dobrý den,
před 2 lety jsem se rozešel s manželkou. Aby se mohla přestěhovat a mohli jsme uzavřít majetkové vyrovnání, sehnal jsem jí byt a částečně jej zadotoval. Ona si ale musela na zbytek vyřídit půjčku ze stavebního spoření. Jelikož na ni se svým příjmem nedosáhla (máme 1 dítě a tak se v tu dobu příjem počítal na 3 osoby, jelikož jsme ještě nebyli rozvedeni), musel jsem být ve smlouvě uveden jako spoludlužník. Byt je napsán pouze na ni. V ČMSS mě paní co půjčku vyřizovala slíbila, že po rozvodu se mohu z půjčky vyvázat. Rozvedeni jsme od května tohoto roku, ale údajně mě ze smlouvy vzvázat nemohou, jelikož její příjem na krytí nedosahuje. Ona je nyní těhotná (na nemocenské) se svým novým přítelem, který jí údajně ručí, ale i tak prý nemají dostatečný příjem. Moc se mě tomu nechce věřit, jelikož přijem by se měl počítat již pouze na 2 osoby (na ni a dítě). Vlastně spolu nic společného (kromě dítěte) nemáme, ona má svou novou rodinu a byt je také napsán pouze na ni. Může mě prosím někdo poradit, jak se mohu bránit? Mohu to podat nějak k soudu?