Dobrý den,
pracujete na DPP, dále máte příjmy z umělecké činnosti, tj. podle autorského zákona (nepodléhá živnostenskému zákonu). Autorská činnost (příspěvky médiím) je do 7 tisíc měsíčně od jednoho plátce (redakce, vydavatelství) zdaněna plátcem 15% srážkovou daní. V okamžiku, kdy budou Vaše příjmy vyšší, bude vyplacena celá částka. Musíte se jako OSVČ registrovat na FÚ, ČSSZ a ZP. Budete OSVČ vedlejší bez doplatku do minima. Na konci roku podáte daňové přiznání a přehledy na ČSSZ a ZP. Sociální pojištění do stanovené rozhodné částky (cca 59 tisíc pro rok 2011) neplatíte. Jedná se o příjmy po odpočtu výdajů. Paušání vydaje na autorskou činnost jsou 40%.
V případě, že to Vaše činnost umožňuje, můžete ji považovat za živnost. Potom by se mohlo jednat o živnost volnou s paušálním výdajem 60 %. Příkladem může být tvorba webových stránek, kterou lze považovat za autorství i živnost. Při živnosti je samozřejmě vyšší paušál. Registujete se na živnostenském úřadě jediným formulářem na všechny úřady.
V okamžiku, kdy skončí důvod k vedlejší výdělečné činnosti, se stáváte OSVČ hlavní s povinností záloh. Pokud nebudete dále podnikat a nastoupíte do zaměstnání, můžete činnost přerušit nebo ukončit.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 10. 2011 23:30
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně rozhodnutí jestli si mám udělat živnost či ne. Jestli potřebuji OSVČ nebo ne. Nebo jaká cesta je pro mě nejlepší.
Jsem student (a ještě min 2 roky budu) a při tom pracuji na DPČ na 80h/měsíc, kde si vydělám méně než 7tisíc/měsíc. Dále také provozuji různorodou uměleckou činnost, kterou lze zařadit do volných živností. Tou si pravidelně vydělám 6tisíc/měsíc, ale časem to může být nárazově i více např. 15tisíc/měsíc.
Jde mi o to nalézt ideální řešení jak všechno provozovat legálně a co nejvýhodněji samozřejmě.
Rozhoduji se tedy jestli si mám nechat autorské honoráře danit přímo u vydavatele (15%) nebo jestli mám vystavovat fakturu a pak danit sám s tím, že kdybych měl živnost tak bych mohl uplatnit daňové paušály ve výši 60% což by mohly pokrýt úlevy na dani nebo být jen OSVČ bez živnosti a mít paušál 40%...
S tím je spojen problém zdali bych pak nemusel platit navíc sociální, zdravotní nebo případně důchodové pojištění jakožto OSVČ?
A jak moc by se to celé změnilo, až bych dokončil studium a nastoupil na HPP?
Je pravda, že v této problematice nemám vůbec jasno a zdá se mi, že si jak lidé tak různé zdroje protiřečí.
Děkuji Vám za odpověď a doufám, že jsem to vyložil dostatečně jasně.
S pozdravem
Petr K.