Ukončený prac.poměr,nemoc

• (neregistrovaný)

1. 11. 2010 6:15

Dobrý den, v zaměstnání mám ukončený pracovní poměr dohodou k 31.10. (dohoda sepsána v srpnu). Jsem však na dlouhodobé nemocenské od září.
    Jak je to se zdravotním pojištěním, kdo mi ho bude hradit?
    Co vše musím udělat, kde jít? Na úřad práce nemá smysl chodit, protože jsem na nemocenské. Prosím poraďtě.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2010 9:08

R. (neregistrovaný)

Re: ukončený prac.poměr,nemoc
      Dobrý den, od 1.11 budete nemocná v ochranné lhůtě, nahlašte si to akorát na zdravotní pojišťovnu. Na úřad práce se budete hlásit až po ukončení nemocenské. Můžete si vyžádat zápočtový list u zaměstnavatele doba nemoci se již tam neuvádí. Lístky na peníze je lepší také posílat dále přes zaměstnavatele, aby měl evidenci a potom věděl, kdy bude nemoc ukončena.

• 1. 11. 2010 11:13

anička30 (neregistrovaný)

takže na úřad práce ještě nemusí, a v jakém zákoně bych tohle našla, ted mám taky takový případ

• 1. 11. 2010 12:06

das (neregistrovaný)

prosím vás, a jakým kódem se nahlásí na tu zdravotní pojišťovnu?

• 1. 11. 2010 12:28

RenataH (neregistrovaný)

Zaměstnanec se nebude hlásit kódem na ZP, nahlásí se osobně. Jinak je to N.

• 1. 11. 2010 14:35

xJ (neregistrovaný)

Podle mne, pokud končí PP a zaměstnanec je i nadále v PN, tak zaměstnavatel má povinnost ho nahlásit ON.
      Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souv. zákonů
      § 10 Oznamovací povinnost plátců pojistného
      (1) Zaměstnavatel je povinen nejpozději do osmi dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:
      c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.

Všechny zákonem předepsané skutečnosti je zaměstnavatel povinen doložit. Při nesplnění oznamovací povinnosti uvedené v bodech 1) až 3) může zdravotní pojišťovna uložit zaměstnavateli pokutu až do výše 200 000 Kč, za opakované neplnění i dvojnásobek.

• 1. 11. 2010 14:43

RenataH (neregistrovaný)

>>>>>>Dobrý den, od 1.11 budete nemocná v ochranné lhůtě,
      >>>>>>nahlašte si to akorát na zdravotní pojišťovnu. Na
      >>>>>>úřad
      >>>>>>práce se budete hlásit až po ukončení nemocenské.
      >>>>>>Můžete si vyžádat zápočtový list u zaměstnavatele
      >>>>>>doba
      >>>>>>nemoci se již tam neuvádí. Lístky na peníze je lepší
      >>>>>>také
      >>>>>>posílat dále přes zaměstnavatele, aby měl evidenci a
      >>>>>>potom věděl, kdy bude nemoc ukončena.
      >>>>>takže na úřad práce ještě nemusí, a v jakém zákoně
      >>>>>bych tohle našla, ted mám taky takový případ
      >>>>V zákoně o zaměstnanosti §25 odst.2)
      >>>prosím vás, a jakým kódem se nahlásí na tu zdravotní
      >>>pojišťovnu?
      >>Zaměstnanec se nebude hlásit kódem na ZP, nahlásí se
      >>osobně. Jinak je to N.
      >
      >Podle mne, pokud končí PP a zaměstnanec je i nadále v
      >PN, tak zaměstnavatel má povinnost ho nahlásit ON.
      >Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
      >a o změně a doplnění některých souv. zákonů
      >§ 10 Oznamovací povinnost plátců pojistného
      >(1) Zaměstnavatel je povinen nejpozději do osmi dnů od
      >vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u
      >příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:
      >c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit
      >za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy
      >povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci
      >poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto
      >skutečnosti známy.
      >
      >Všechny zákonem předepsané skutečnosti je
      >zaměstnavatel povinen doložit. Při nesplnění oznamovací povinnosti
      >uvedené v bodech 1) až 3) může zdravotní pojišťovna
      >uložit zaměstnavateli pokutu až do výše 200 000 Kč, za
      >opakované neplnění i dvojnásobek.
      >Minulý týden jsem se na školení dozvěděla, že tuto povinnost zaměstnavatel nemá. Předpokládám, že proto, že po ukončení PP již zaměstnanec není zaměstnancem zaměstnavatele. A v §10 se píše o zaměstnavateli. Řekla bych, že toto se vztahuje k povinnosti přihlásit zaměstnankyni na MD/RD, nikoli v OL.

• 1. 11. 2010 14:56

xJ (neregistrovaný)

Ale je zaměstnancem v době ukončení PP a v této době je mu tato skutečnost známa. K polednímu dni ukončuje a píše O a už ví, že je zároveň N, něco jiného je podle mne když je nemoc po ukončení PP, v ochranné době, kdy není už zaměstnancem.
      Já jsem jenom zvědavá, jak se tohle všechno projeví v praxi. Za pár let zjistí pojišťovny nedoplatky na ZP, budou uhánět pojištěnce a nakonec se zjistí pochybení obou dvou. Jak pak to budou vymáhat, od koho a koho pokutovat, když peněz mají čím dál míň?

• 1. 11. 2010 15:21

Kara (neregistrovaný)

Pokud zaměstnanec začne marodit před skončení prac. poměru a marodí i nadále, tak je zaměstnavatel akorát povinen ho odhlásit. Hlásit kódem N nemoc po skončení pracovního poměru opravdu nemá. To je povinnost toho člověka, nikoli bývalého zaměstnavatele. Totéž platí když ten bývalý zaměstnanec začne marodit až v ochranné lhůtě. Zjistit pochybení obou není možné, zákon totiž zaměstnavateli (bývalému) takovou oznamovací povinnost neukládá. Bylo by to pochybení pouze toho člověka.

• 1. 11. 2010 15:34

xJ (neregistrovaný)

čerpám z pokynů zdravotní pojišťovny
      Zanikne-li účast na nemocenském pojištění u zaměstnance, který pobírá dávky nemocenského pojištění, tj. ukončí zaměstnání v době nemoci nebo v době nemoci bude mít nadále uzavřen pouze takový pracovněprávní vztah, ze kterého účast na nemocenském pojištění neplyne (dohody o provedení práce, příležitostné zaměstnání atd.), provede zaměstnavatel oznámení tak, že uvede na jednom řádku kód „O“ a na druhém řádku kód „N“.

• 1. 11. 2010 15:47

RenataH (neregistrovaný)

V tom případě ale jejich pokyny odporují zákonu o veř.zdrav.poj., protože zákon zaměstnavateli nic takového neukládá, ale ukládá tuto povinnost pojištěnci :
      §10
      5) Pojištěnec je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně nejpozději do osmi dnů skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné podle § 7. Za osoby zaměstnané plní tuto povinnost zaměstnavatel, pokud jsou mu tyto skutečnosti známy. Za osoby nezletilé nebo osoby bez způsobilosti k právním úkonům plní tuto povinnost jejich zákonný zástupce.

• 1. 11. 2010 18:25

xJ (neregistrovaný)

Neodporují si pokyny a zákon.
      Sama uvádíte : Za osoby zaměstnané plní tuto
      povinnost zaměstnavatel, pokud jsou mu tyto skutečnosti
      známy.
      A ony ty skutečnosti jsou zaměstnavateli opravdu při skončení PP a vyplňování odhlášení z PP známy. V době odhlašování už zaměstnavatel ví, že nemoc dále pokračuje.

• 2. 11. 2010 9:43

Kara (neregistrovaný)

Já souhlasím s RenatouH a kromě toho mám to několikrát ověřeno přímo na více zdravotních pojišťovnách. Zákon to ukládá zaměstnavateli. Např. zaměstnanec dostal částečný invalidní důchod, oznámil to zaměstnavateli a nadále pracuje. Zaměstnavatel provede hlášení kódem D (protože je mu známa ta skutečnost, že jeho zaměstnanec se stal invalidním a je tedy za něj plátce stát). Pokud ale tento zaměstnanec skončí např. 31.10. a od 1.11. dostane ČID, pak od 1.11. už není zaměstnancem a BÝVALÝ zaměstnavatel nic takového pojišťovně neoznamuje, i kdyby o tom stokrát věděl. Totéž je s tou nemocí po skončení prac. poměru. Po skončení pracovního poměru se už nejedná o zaměstnance a zaměstnavatele. Na ZP mi potvrdili, že to jsou jen pokyny, které mají evidenci pojišťovně zjednodušovat, protože firma takové hlášení provede spíše než ten člověk. Ale pokud firma tu nemoc po skončení poměru nenahlásí, nic se jí nemůže stát, protože je to zákonnou povinností pouze toho marodícího člověka. Stejně tak tam mají doporučený kód J, kterým by měla firma hlásit člověka, který je na veden na ÚP (pokud je jí to známo) a i člověka, který ukončil evidenci a na ÚP. Ale pokud ukončil evidenci na ÚP a nastoupil do zaměstnání, firma žádné J hlásit nemusí, protože jí to neukládá zákon. Opět je to povinností toho člověka. Prostě dělat nějaké hlášení situací, které se týkají doby před pracovním poměrem a doby po ukončení prac. poměru, firma dělat nemusí a pojišťovna nemůže toto vymáhat.

• 2. 11. 2010 10:23

xJ (neregistrovaný)

Ale vždyť tady se celou dobu vůbec nediskutuje o tom, když je nemoc v době, kdy už není člověk zaměstnancem, ale právě o tom, když zaměstnancem ještě je. Tady byl dotaz na to, kdy
      z a m ě s t n a n e c je nemocný a končí PP. Ne že zdravý skončí a onemocní jako nezaměstnanec.

• 2. 11. 2010 14:28

Kara (neregistrovaný)

Vy to stále nechcete pochopit. Psala jste, že jste toho názoru, že když zaměstnanec končí pracovní poměr jako nemocný a bude marodit dál, tak že zaměstnavatel v ten den skončení poměru už ví, že bude marodit i po skončení prac. poměru a má toto ohlásit. To ale chápete špatně. Příklad: Nemocný zaměstnanec končí 31.10. Zaměstnavatel má povinnost ho odhlásit kódem O 31.10.
      Od 1.11. už není jeho zaměstnancem, takže přestože v den skončení poměru zaměstnavatel věděl, že po skončení bude ten člověk marodit, tak už mu po tom nic není, protože v období od 1.11. už není jeho zaměstnancem. Ta zaměstnavatelova povinnost nahlášení se týká jen případu, kdy v den, kterého se hlášení týká, JE jeho zaměstnancem. Takže to berte tak, že Vás zdr.pojišťovna prosí o nahlášení nemoci PO skončení pracovního poměru, tedy N 1.11., ale Vy jí nemusíte vyhovět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).