Přeúčtování energie - DPH

• (neregistrovaný)

1. 11. 2010 12:54

Přišla nám fa za elektřinu za období 9/2009-8/2010 - tedy se dvěma sazbami dph. Část budu přeúčtovávat druhé s.r.o., která je s námi v pronájmu.
    ad 1) Mám účtovat dph 20% anebo musím taky rozdělit na 2 sazby dph (ale tím pádem nevím jak to udělat v počítači)?

ad2) Je nutné pokud během roku vystavuji zálohy na energii vystavovat dańové doklady na platbu předem? Dosud jsem tak nedělala, ale kdesi jsem četla , že je to povinnost . Ale měla jsem za to že u elektřiny, případně vody stačí až konečný dańový doklad.
    Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2010 13:19

annonym (neregistrovaný)

Re: Přeúčtování energie - DPH
      1) U přefakturace můžete rozdělit na dvě sazby podle PFA nebo lze zdanit pouze 20 % sazbou daně.
      Pokud přeúčtujete plátci, tak je to jedno, pokud neplátci, je pro něj výhodnější rozdělit na část za rok 2009 se sazbou 19 % a na část za r. 2010 s 20 % sazbou daně.
      2) Pokud jste účetní jednotkou (tedy účtujete), pak musíte z přijaté platby odvádět DPH a to ke dni přijetí platby. Pokud vedete DE, pak je to na vašem rozhodnutí, zda z přijaté platby odvedete DPH či nikoliv. Pokud ale k přijaté platbě vystavíte DD,. pak DPH odvést musíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).