Výpověď, při rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

1. 11. 2010 13:35

Dobrý den,

kamarádka nyní nastupuje na rodičovskou dovolenou po mateřské. Dnes dostala od zaměstnavatele výpověď za porušení kázně, že nedoložila písemně, že bude doma s dítětem 3 roky, co povoluje zákon. Na UP jí řekli, že existuje zákon, ve kterém si musí o "delší volno" požádat u zaměstnavatele písemně. Je to tedy tak i u RD?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2010 14:00

pája

Re: Výpověď, při rodičovské dovolené
      dle § 196 ZP je zam-tel povinen poskytnout rodičovskou dovlenou,ale NA ŽÁDOST!
      Ona žádost nepodala? asi ne,co?

Ale že by to bylo důvodem k výpovědi za porušení kázně, to se mi nějak nezdá, jednak tento termín už nový ZP neužívá, jednak by mne zajímalo, jak to zam-tel ve výpovědi odůvodnil.
      Taky mi není jasné, jak je to s datumy, -kdy nastupuje na rod.dov., když dnes dostala výpověď?

• 1. 11. 2010 14:27

Kara (neregistrovaný)

Před časem zde již takový dotaz byl a VH (právnička) na něj odpověděla takto:"Vaše zaměstnankyně požádala o čerpání RD konkludentně tím, že po skončení MD do zaměstnání nenastoupila, takže její nepřítomnost můžete jen stěží kvalifikovat jako neomluvenou. Zákoník práce pro žádost o RD nepředepisuje žádnou formu, takže je třeba akceptovat projev vůle v jakékoliv formě. Jiná by byla situace, pokud by nenastoupila po skončení RD, a to z důvodu, že pracovní volno mezi 3. a 4. rokem věku dítěte není nárokové (zatímco žádosti o RD je zaměstnavatel povinen vyhovět)." A dodala, že již v takovém případě proběhl i soud a dopadl ve prospěch zaměstnankyně - výpověď jí daná zaměstnavatelem neprošla.

• 1. 11. 2010 15:01

jb (neregistrovaný)

datumově to není dneškem, to se omlouvám, ale cituji slova, které má psané ve výpovědi (porodila 9.5.2010)

dnem 6.8. vám skončila vaše mateřská dovolená po této dodě jste nepodala žádost o další případné volno, které by vám bylo zaměstnavatelem povoleno.Dnem 7.8 2010 jste tedy nenastoupila do zaměstnání a tm jste porušila hrubím způsobem povinos...ti vyplívající ze zakoníku práce a dalších předpisů. Vaší poviností totiž bylo práce uvedené vevaší pracovní smlouvě vykonávat osobně. Ode dne 7.8.2010 vykazujete neomluvenou absenci a z výše uvedených důvodů , které jsou vám nepochybně znami a které jste se nesnažila řešit s vámi okamžitě dle shora uvedeného ustanovení zakoníku práce ruším pracovní poměr

• 1. 11. 2010 15:09

Kara (neregistrovaný)

No a na to přesně sedí ta moje předešlá odpověď, ve které jsem citovala právničku VH. V tomto smyslu ať odepíše svému zaměstnavateli (tzn. že zrušení jejího pracovního poměru je neplatné).

• 1. 11. 2010 15:16

jb (neregistrovaný)

mockrát děkuji, vyřídím jí to

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).