Re: DPH z 1 % z pořizovací ceny auta - z
Nevím kterou konkrétní diskuzi, ale nepleťte do sebe dva různé zákony.Pro daň z příjmu je u zaměstnance dané 1% a všechny ostatní náklady jsou uznatelné. Zákon o DPH o žádném % nehovoří, v § 72 odst 5 uvádí krácení odpočtu případně povinnost daň odvést. Při opravě auta (manag.)pro daň z příjmu je uznatelný 100% základ, nárok na odpočet však musíte pokrátit v poměru užívaní vozu, případně DPH odvést.
Děkuji za vysvětlení. Ještě mi není jasné, kam takto pokrácenou DPH zaúčtuji. Příklad: máme fakturu za opravu vozu. DPH si uplatním v plné výši a fa uhradím. Pak odvedu DPH (poměrnou část za soukromé km) a musím zaúčtovat do nákladů, jakých?
Provozních - 54(8)/343 daň. uznatelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 11. 2010 15:32
Dnes jsem si přečetla tuto diskuzi z 20.9.2010.
Chtěla jsem se jen zeptat pana "anonyma" jestli je podle něj stále v platnosti Pokyn MF D-300, kde se v bodu 28 uvádí, že náklady na provoz vozidla se nekrátí podle km ujetých pro soukromou potřebu a jsou tedy uznatelné v plné výši. Pokud ano, pak nevím,
proč krátit DPH, např. při opravách vozidla.
Po novele zákona o DPH bych uplatnila DPH v jen poměrné výši již při nákupu a pak už bych (např. při opravách vozu) DPH nekrátila.
Ovšem nevím, zda jsem to pochopila dobře.