Re: změna pracovní doby
Dvousměnný provoz je takový, ve kterém se v rámci 24 h vzájemně střídají zaměstnanci ve dvou směnách (např. se vystřídají u téhož stroje). Pro takový režim platí průměrná týdenní prac. doba 38,75 h. Třísměnný je takový, ve kterém se vystřídají ve 3 směnách. Pro takový režim platí průměrná týdenní prac. doba 37,5 h. Nepřetržitý je takový, který jede nepřetržitě (7 dní v týdnu 24 hodin denně). Pracuje-li zaměstnanec v takovém režimu, pak pro něj platí průměrná týdenní pr. doba 37,5 h.
To neznamená, že např. u dvousměnného může být prac. doba denně jen 7,75 h. Hovoří se o průměrné prac. době, takže např. 1. směna pracuje od 00 h do 12 h (pochopitelně s přestávkou) a vystřídá ji druhá směna, která pracuje od 12 h do 24 h. Jde o dvousměnný režim a pracovní dobu má zaměstnanec rozvrženou tak, aby v průměru za 26 týdnů (nebo 52 v případě že jsou tam dobory) pracoval 38,75 h týdně. Pokud ale je jednomu pracovníkovi určena pracovní doba od 00 h do 12 h a druhému od 3 h do 15 h a provoz nejede nepřetržitě, neznamená to, že jde o dvousměnný provoz, protože se vzájemně nestřídají. Pouze takto mají rozvrženou pracovní dobu a jejich maximální prac. doba je průměrně 40 h týdně.
Takže ve Vaše případě záleží na tom, v jakém režimu vlastně pracujete. A také záleží na tom, jak to máte smluvené v pracovní smlouvě. Pokud nemáte přesněji smluvené rozvržení, rozhoduje o něm zaměstnavatel. Jestli se zde objevily mezitím co jsem psala další odpovědi, tak se omlouvám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 11. 2010 21:21
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat. Zaměstnavatel nám chce změnit pracovní dobu na nerovnoměrně rozvrženou + změnu pracovní doby na 40hod týdně, která souvisí s jednosměnným provozem.
Doposud to bylo tak, že jsme pracovali 7,75hod denně a dvousměnný provoz (8-16 a 12-20) = to bylo OK. Když jsem se zeptal, že pokud dojde ke změně odpracovaných hodin, musí se změnit i pracovní doba a to na jednosměnný provoz. Opovězeno mi bylo, že pokud je nerovnoměrná pracovní doba - je úplně jedno jestli mě pošlou do práce na 12 do 20 nebo od 8 do 16.
Chci se jen tedy zeptat, co je správně. Chápu, že mě zaměstnavatel muze poslat na 8 do 20 nebo na 8 do 16, ale na 12hod - to už prece je náznak dvousměnného provozu a tudíž by pracovní fond měl být 7,75
Prosím o objasnění, děkuji.