Re: Stravenky
1. jestliže někdo pracuje mimořádně v SO,NE , ačkoliv má běžný pr.týden PO-PÁ, tak SO,NE je prací přesčas a ještě o víkendu, náleží příplatky dle ZP.
2. Nárok na stravenky stanovuje zam-tel vnitřním předpisem,příp. sjednává v kolekt.smlouvě s odbory. Obecně žádný zákonný nárok zam-ci nemají. Proto jedině zam-tel musí rozhodnout, kterému zam-ci a za kterou směnu náleží či nenáleží stravenka.
>>Mám takový menší dotaz, ve firmě máme pracovníky co
>>pracují klasicky od Po - Pá, když si udělají třeba 1x
>>do
>>měsíce sobodu či neděli, počítá se to jako přesčas,
>>nebo jim za ten den taky náleží stravenky? Dál tu
>>jsou
>>pracovníci co dělají směny, takže odpracují Po, Út,
>>ve
>>St a čt mají volno a zas pracují Pá a Sobotu a zas
>>dva
>>dny volno a takový koloběh, mají nárok za stravenky i
>>za dny odpracované takhle přes víkend?
>
>1. jestliže někdo pracuje mimořádně v SO,NE , ačkoliv
>má běžný pr.týden PO-PÁ, tak SO,NE je prací přesčas a
>ještě o víkendu, náleží příplatky dle ZP.
>
Mají nárok na stravné.
>2. Nárok na stravenky stanovuje zam-tel vnitřním
>předpisem,příp. sjednává v kolekt.smlouvě s odbory. Obecně
>žádný zákonný nárok zam-ci nemají. Proto jedině
>zam-tel musí rozhodnout, kterému zam-ci a za kterou směnu
>náleží či nenáleží stravenka.
Vás asi zajímá daňová uznatelnost. Ano, pro tyto zaměstnance je So a Ne běžný pracovní den, stravenky jsou za tyto dny daňově uznatelné.
Ne dańová uznatelnost mě nezajímá, tohle neřeším ja je jen vydávám a potřebuju vědět jestli ti směnaři na ně mají narok i za směny za vikend. Podle mě mi to přijde logické že ano, když je to jejich pracovní den ikdyž je vikend. Ale někdy se zákon s obecnou logikou rozporuje.
Pokud zaměstnanec mimořádně koná práci mimo pracovní směnu (uvedla jste PD Po-Pá) v místě výkonu práce nebo v místě pravidelného pracoviště, má nárok na cestovní náhrady - stravné, jízdné apod. Tato mimořádná práce není směnou, tudíž ze zákona je nárok na umožnění stravování (formou stravenek nebo jinak) vyloučen. Přesčasová práce je buď zaměstnavatelem nařízena nebo je konána s jeho souhlasem - poslední větě tudíž nerozumím.
Dobře a podle, kterého zákona je ten nárok na stravování za přesčasy vyloučen? Jak se tak dívám do zákoníku práce, tak jsem to tu přímo neobjevila. I naše mzdovka, říka, že ze ZÁKONA za přesčas není nárok na stravenky, chci si ten zákon najít a přečíst si to tam, takže?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2010 9:23
Mám takový menší dotaz, ve firmě máme pracovníky co pracují klasicky od Po - Pá, když si udělají třeba 1x do měsíce sobodu či neděli, počítá se to jako přesčas, nebo jim za ten den taky náleží stravenky? Dál tu jsou pracovníci co dělají směny, takže odpracují Po, Út, ve St a čt mají volno a zas pracují Pá a Sobotu a zas dva dny volno a takový koloběh, mají nárok za stravenky i za dny odpracované takhle přes víkend?