Uplatnění úroků z úvěru

• (neregistrovaný)

2. 11. 2010 10:54

Je to trochu předčasné, ale raději se ptám.
    V domě rodičů, kde mám trvalé bydliště jsem si vybudovala v podkroví byt. Čerpala jsem několik úvěrů (část byla na stavbu nové bytové jednotky - v plánu je po kolaudaci rozdělení domu na 2 bytové jednotky a část byla na rekonstrukci). Doposud jsem si v přiznání neuplatňovala úroky, měla jsem za to, že to nelze, pokud nejsem vlastník. Teď jsem zde někde četla, že na rekonstrukce stačí snad jen nahlášený trvalý pobyt, je to tak?
    A další dotaz - pokud ještě v letošním roce dojde ke kolaudaci a následnému přepisu bytové jednotky na mě, budu moci uplatnit úroky již za r. 2010 nebo si počkám až na 2011?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 11. 2010 16:08

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Uplatnění úroků z úvěru
      K první otázce - pokud nejste vlastníkem,lje potřeba mít smlouvu o nájmu.( také se dalo řešit jako účel bytové potřeby pro rodinné
      příslušníky).
      K druhé otázce - za r-2010 pokud budete k 31.12. zapsaná jako vlastník. Budete-li mít k otázce 1. doklady ( smlouvu o nájmu) můžete podat přiznání s uplatněním úroků z úvěru za 3 roky dozadu. Samozřejmě i s doložením ostatních dokladů ( Potvrzení o zdanit.příjmech a zálohách na daň za jednotlivé roky, kopii úvěrové smlouvy s uvedením účelu pro bytové potřeby a potvrzeními banky o zaplacených úrocích za jednotlivé roky).

• 2. 11. 2010 19:43

LenkaN (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.
      Jde o to, že budeme teprve kolaudovat, tudíž smlouvu o nájmu mít nemohu. Chápu to tedy dobře, že když budu mít smlouvu o nájmu (v případě, že bych nebyla k 31.12.2010 vlastníkem), mohu si uplatnit úroky? A šlo by jen o úroky dle smlouvy na rekonstrukci nebo i na výstavbu nové byt. jednotky?
      A poslední dotaz - je možné mít v tomto případě smlouvu o nájmu jen na symbolickou částku?
      Děkuji

• 3. 11. 2010 12:15

JiřinaH. (neregistrovaný)

§ 15 ZDP - odst.3 na bytové potřeby odst. a) výstavba bytu nebo změna stavby a odst. e) ..bytu v nájmu nebo v užívání.
      - užíváte k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení rodičů a v případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby užíváte předmět bytové potřeby k vl.trvalému bydlení po
      kolaudaci. Ano,můžete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).