Re: náhradní volno
>zaměstnanec odpracoval v říjnu 20prac.dnů 200hod.
>Za měsíc říjen mu zaplatím 192 hodin (32hod přesčas)
>a 8hod převedu do listopadu, jako NV.
jaký převod do listopadu? Za každou hodinu přesčas mu musíte vyplatit mzdu a příplatek, případně místo příplatku NV ve stejném rozsahu bez náhrady mzdy. Přece mu nemůžete zadržovat mzdu a příplatek do dalšího měsíce? To jsou jeho peníze, které si vydělal a Vy máte povinnost mu je vyplatit v termín u dle ZP!
>V měsíci listopadu (21prac.dnů) odpracuje 20prac.dnů =
>160hod. Zaplatím mu celkem 168hod? (160h + 8hod z
>října).
>Je moje úvaha správná?
Já melu jen to, co ukládá ZP. Někteří rádobypodnikatelé a účetní si totiž myslí a v praxi to tak provozují, že dají NV a nezaplatí nejen příplatek, ale ani mzdu za ty hodiny, tak to tedy melu. Takže ZP jasně ukládá zaplatit mzdu a příplatek, nebo po dohodě NV místo příplatku. Nechápu, co je na tom nejasného. Stačí si vzít ZP a přečíst § 114(pokud to tedy pro Vus není nepřekonatelný problém).
víte co, pokud nejste schopna pochopit základní zásady uvedené v § 93 ZP, tak já už nevím, jak Vám to vysvětlit.
Zaplatíte mu všechny přesčas.hodiny, + příplatek, nebo místo příplatku NV bez náhrady mzdy.
Průměr 8 hod. přesčasů za týden se počítá ve vyrovnávacím období 26(příp. u KS 52) týdnů. Takže v čem je problém? A že prej tady pořád melu, copak jsem mlynář?
>
>No z toho vašeho výkladu to nebylo zcela zřejmé. Možná
>jsem špatně pochopila formulaci. Mě je jasné, že za
>práci přesčas má zaměstnanec nárok na mzdu a příplatek,
>pokud se však dohodne na čerpání náhradního volna, tak
>dostane jen tu mzdu, nikoli příplatek.
Toto byl můj "ne zcela zřejmý výklad":
Za každou hodinu přesčas mu
>>>>musíte vyplatit mzdu a příplatek, případně místo
>>>>příplatku NV ve stejném rozsahu bez náhrady mzdy.
Takže pokud Vás to baví, tak to tady klidně opište ještě desetkrát, třeba se Vám uleví na duši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2010 11:35
zaměstnanec odpracoval v říjnu 20prac.dnů 200hod.
Za měsíc říjen mu zaplatím 192 hodin (32hod přesčas) a 8hod převedu do listopadu, jako NV.
V měsíci listopadu (21prac.dnů) odpracuje 20prac.dnů = 160hod. Zaplatím mu celkem 168hod? (160h + 8hod z října).
Je moje úvaha správná?