Re: Nemocenská a daňový bonus
Samozřejmě že ano. On zvýhodnění na děti neuplatnil, protože neměl žádné zdanitelné příjmy. Zaměstnavatel mu vystaví potvrzení, že zvýhodnění nebylo uplatňováno a může je uplatnit manželka ve svém dańovém přiznání. A i kdyby on nějaké příjmy měl a děti uplatnil, mohli by po skončení roku podat přiznání oba a děti přehodit podle svého rozhodnutí.
Domnívám se , že je rozdíl mezi uplatnil a nevznikl nárok. On si ve svém prohlášení děti během roku uplatňoval, ale neměl z čeho během roku uplatněnou slevu uskutečnit, protože nebyl příjem. Tak že v potvrzení o zdanitelných příjmech budou děti uvedené, jenom v kolonkách nebudou vyplněné částky slev na děti ani bonusů.
V jakém potvrzení o zdanit. příjmech? On žádné potvrzení o zd. př. potřebovat nebude, protože by bylo nulové. (on děti skutečně neuplatnil, i když je měl v prohlášení vyplněné). Ona si vyžádá své potvrzení o zd.př., kde děti uvedené nebudou. Dále si ona vyžádá od zaměstnavatele manžela potvrzení, že zvýhodnění na děti nebylo uplatňováno, protože neměl žádné zdanitelné příjmy (toto bude FÚ stačit). Na základě toho ona ve svém daňovém přiznání zadá děti a uplatní je ona.
Ano, ona si vyžádá od zaměstnavatele manžela potvrzení, že zvýhodnění na děti nebylo uplatňováno....
Ale ono bylo uplatňováno podle podepsaného prohlášení pravděpodobně do října, teprve od listopadu bude v prohlášení změna, že neuplatňuje. Když účetní nechce opravit - nechat napsat změnu od začátku roku, myslíte, že napíše do potvrzení, že neuplatňoval, když v prohlášení uplatňoval? Něco jiného je, že i když uplatňoval, tak ve skutečnosti nebylo z čeho. Měli to řešit hned na začátku roku a ne na konci. Jak s tím naloží FÚ nevím. Měla jsem vždy případy, kdy nebylo skutečně uplatňováno, tedy v prohlášení byla včas podepsána změna.
Děkuji všem za reakce, také jsem uvažovala o verzi podat u obou DP, kdy manžel si vyžádá potvrzení o zdanitelných příjmech, které bude nulové a i když tam bude mít 10 měsíců napsané děti, tak si je ve svém DP neuplatní a uplatní si je manželka ve svém DP. To je snad průchozí, jinak se stotožňuji s názorem, že mzdová účetní mi asi těžko napíše potvrzení, že si manžel děti neuplatňoval, i když neměl nárok na daňové zvýhodnění, tak si děti uplatňoval ve svém prohlášení.
Přiznám se, že mě to taky napadlo - pokud by měl nějaký příjem, pak samozřejmě by podali přiznání oba, ale pak jsem si říkala, že on v tomto případě neměl příjem žádný, takže jeho přiznání by bylo úplně nulové... Ale je fakt, že to takto bude nejlepší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2010 17:46
Zaměstnanec je od prosince loňského roku na nemocenské a bude do konce roku. Příjmy za rok 2010 jsou nulové. Má na sebe napsané 3 děti, neměl příjmy, tudíž žádný vyplacený daňový bonus a nebude mít na něho nárok, protože nebude mít příjmy 48000. Chtěli jsme udělat dodatečně změnu u jeho účetní, že podepíše v prohlášení, že si od 1.1.2010 neuplatňuje děti (dle mě by to nic neovlivnilo, když pobíral celý rok jen nemocenskou) a následně si děti uplatní manželka OSVČ ve svém DP. Účetní to nechce udělat, děti mu "odhlásila" až teď od listopadu. Dá se to nějak řešit? Mohla by si manželka uplatnit děti za celých 12 měsíců, když manžel neměl slevu na děti ani daňový bonus?
Díky moc.