Re: ukončení prac. poměru-spěchá
>Dne 18.8.2010 jsem dostala výpověď podle § 52 písm.c).
>Od 20.9.2010 jsem v prac. neschopnosti, která trvá
>dosud. Dne 20.10. jsem oznámila zaměstnavateli, že na
>prodloužení prac. poměru netrvám podle § 53 odst. 2 zák.
>práce s tím, že prac. poměr skončí v souladu s ust. §
>52 písm. c) dne 31.10.2010. Dne 1.11.2010 jsem si v u
>zaměstnavatele vyzvedla veškeré doklady (zápočtový
>list, potvrzení o výdělku apod.) Dnes mě zaměstnavatel
>e-mailem upozornil, že mu mám donést ukončení nemocenské
>k 31.10.2010. Vůbec nevím z jakého důvodu to po mně
>chce, jsem v prac. neschopnosti i nadále a nevím z
>jakého důvodu bych jí měla ukončovat. Prosím poradíte
>někdo.
>Dne 18.8.2010 jsem dostala výpověď podle § 52 písm.c).
>Od 20.9.2010 jsem v prac. neschopnosti, která trvá
>dosud. Dne 20.10. jsem oznámila zaměstnavateli, že na
>prodloužení prac. poměru netrvám podle § 53 odst. 2 zák.
>práce s tím, že prac. poměr skončí v souladu s ust. §
>52 písm. c) dne 31.10.2010. Dne 1.11.2010 jsem si v u
>zaměstnavatele vyzvedla veškeré doklady (zápočtový
>list, potvrzení o výdělku apod.) Dnes mě zaměstnavatel
>e-mailem upozornil, že mu mám donést ukončení nemocenské
>k 31.10.2010. Vůbec nevím z jakého důvodu to po mně
>chce, jsem v prac. neschopnosti i nadále a nevím z
>jakého důvodu bych jí měla ukončovat. Prosím poradíte
>někdo.
Pokud se stanete dočasně práce neschopnou v ochranné době, jste povinna vrátit zaměstnavateli zápočtový list - nebo pokud již jste v pracovní neschopnosti v době ukončení prac poměru, tak by vám zaměstnavatel zápočtový list neměl dát.
Zápočtový list pak dostanete po skončení pracovní neschopnosti s doplněnými údaji o době trvání podpůrčí doby (prac.nesch.)
V žádném případě ukončení prac.poměru není důvodem k ukončení neschopnosti - to je pouze věc vašeho zdravotního stavu a posouzení lékařem
Bože. kde jste zase byla na takovém blábolu ????
Na zápočtový list se už několi let (je to tu denně psáno) doba nemoci NEPÍŠE, takže zaměstnavateli se žádný zápočtový list nevrací a on tam NIC o nemoci nepíše. Tak nepište blbosti, když o současném platném znění zákona nemáte ani ponětí.
Pro tazatelku - žádné ukončení nemocenské zaměstnavatel nepotřebuje, vy nejste povinna nemoc ukončit, ovšem všechny doklady kolem nemoci, případné lístky na peníze a skutečné ukončení neschopenky musíte posílat zaměstnavateli, který je povinen tyto předat OSSZ. Takže možná se zaměstnavatel špatně vyjádřil a chtěl vás jen upozornit, že přesto, že váš pracovní poměr skončil, vše ohledně nemoci budete dál vyřizovat přes něj.
O žádné povinnosti vrátit zápočtový list nemůže být řeči. Už toto dávno neplatí a to z důvodu, že se do potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list) doby nemoci neuvádí. Tak že váš pracovní poměr sice skončil, ale na nemocenské dávky máte od OSSZ dále nárok, až do jejich skončení, případně do skončení podpůrčí doby. Dál budete bývalému zaměstnavateli zasílat tzv. lístky na peníze a následně doklad o ukončení pracovní neschopnosti a on je bude zasílat na OSSZ. V žádném případě nekončí s koncem pracovního poměru také nárok na nemocenské dávky.
>>>Dne 18.8.2010 jsem dostala výpověď podle § 52
>>>písm.c).
>>>Od 20.9.2010 jsem v prac. neschopnosti, která trvá
>>>dosud. Dne 20.10. jsem oznámila zaměstnavateli, že na
>>>prodloužení prac. poměru netrvám podle § 53 odst. 2
>>>zák.
>>>práce s tím, že prac. poměr skončí v souladu s ust. §
>>>52 písm. c) dne 31.10.2010. Dne 1.11.2010 jsem si v u
>>>zaměstnavatele vyzvedla veškeré doklady (zápočtový
>>>list, potvrzení o výdělku apod.) Dnes mě
>>>zaměstnavatel
>>>e-mailem upozornil, že mu mám donést ukončení
>>>nemocenské
>>>k 31.10.2010. Vůbec nevím z jakého důvodu to po mně
>>>chce, jsem v prac. neschopnosti i nadále a nevím z
>>>jakého důvodu bych jí měla ukončovat. Prosím poradíte
>>>někdo.
>>
>
>O žádné povinnosti vrátit zápočtový list nemůže být
>řeči. Už toto dávno neplatí a to z důvodu, že se do
>potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list) doby nemoci
>neuvádí. Tak že váš pracovní poměr sice skončil, ale
>na nemocenské dávky máte od OSSZ dále nárok, až do
>jejich skončení, případně do skončení podpůrčí doby. Dál
>budete bývalému zaměstnavateli zasílat tzv. lístky na
>peníze a následně doklad o ukončení pracovní
>neschopnosti a on je bude zasílat na OSSZ. V žádném případě
>nekončí s koncem pracovního poměru také nárok na
>nemocenské dávky.
Tak moc děkuji, udělala jsem to asi špatně, lístek na peníze jsem totiž odevzdala OSSZ. Ale zaměstnavatel mně napsal skutečně, že mu mám přinést ukončení neschopenky. Ještě jeden dotaz, zda jsem udělal správně, když jsem nahlásila na zdr. pojišťovně skončení prac. poměru a předala ofocenou neschopenku. A teď se dívám, že mně účetní vyplnila prac. neschopnost právě do 31.10.2010 do zápočtového listu.
Špatně to není, lístek na peníze se může zaslat rovnou na sociálku. Zaměstnavatel ho asi chtěl proto, aby si ověřil, že jste skutečně až do konce pracovního poměru marodila (že jste třeba nebyla uschopněná dříve a pak nechodila do práce a měla absenci). Ukončení neschopnosti po Vás samozřejmě nemůže chtít, o tom rozhoduje lékař. Jinak účetní zaspala dobu, protože do zápočťáku (správný název je potvrzení o zaměstnání) se již dlouho nemoci neuvádějí - chtěla bych, aby mi vystavil správný bez těchto údajů. Se zdravotní pojišťovnou jste to udělala dobře - nahlásila jste nemoc po skončení pracovního poměru.
Ještě Vám poradím ohledně daní - pokud do konce roku nenastoupíte do jiného zaměstnání, požádejte si u tohoto zaměstnavatele o daňové zúčtování. Pokud jinam nastoupíte, vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech, to předejte novému zaměstnavateli a o zúčtování požádejte jeho.
....
A teď se dívám, že
>mně účetní vyplnila prac. neschopnost právě do
>31.10.2010 do zápočtového listu.
A to je to, o čem jsem psala - sice se nyní nemusí údaje uvádět přímo na zápočťáku, ale pak by měly být jeho přílohou, protože nový zaměstnavatel tyto údaje má právo vyžadovat. A musí tam být správně, t.j. buď bude na zápočťáku nebo v potvrzení o podpůrčí době (pokud není - a opravdu nově nemusí - být na ZL) datum po ukončení neschopenky.
Bez těchto údajů nemůže nový zaměstnavatel posuzovat při případně další pracovní neschopnosti podpůrčí dobu a nárok na náhradu mzdy při pracovní neschopnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2010 21:10
Dne 18.8.2010 jsem dostala výpověď podle § 52 písm.c). Od 20.9.2010 jsem v prac. neschopnosti, která trvá dosud. Dne 20.10. jsem oznámila zaměstnavateli, že na prodloužení prac. poměru netrvám podle § 53 odst. 2 zák. práce s tím, že prac. poměr skončí v souladu s ust. § 52 písm. c) dne 31.10.2010. Dne 1.11.2010 jsem si v u zaměstnavatele vyzvedla veškeré doklady (zápočtový list, potvrzení o výdělku apod.) Dnes mě zaměstnavatel e-mailem upozornil, že mu mám donést ukončení nemocenské k 31.10.2010. Vůbec nevím z jakého důvodu to po mně chce, jsem v prac. neschopnosti i nadále a nevím z jakého důvodu bych jí měla ukončovat. Prosím poradíte někdo.