Re: Know-how - nehmotný majetek ?
Tzv. know-how patří obecně mezi ostatní DNM - ocenitelné právo jako hospodářsky využitelné znalosti za úplatu, které se poskytují nejčastěji formou licenční smlouvy. Tedy účetně DNM § 6 PVZÚ a daňově NM § 32a ZDP.
Doba odpisování v účetnictví se odvíjí od předpokládané doby využití a v daních se jde buď na 72 měsíců (ostatní NM) nebo podle smlouvy, pokud je poskytnuta licence na dobu určitou.
Jenom upozorňuji na skutečnost, pokud by know-how bylo koupeno od nerezidenta v ČR, pak se jedná podle § 22/1/g/bod 1. o příjem, který se zdaňuje srážkovou daní v ČR. Taky bacha na DPH, je to služba podle § 14 a je-li poskytována OPD z EU či třetí země, je třeba z ní přiznat daň. Mám s tím praktickou zkušenost, tak pokud byste potřeboval podrobnosti, kontaktujte mne na mail.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 11. 2010 10:33
Na základě smlouvy kupujeme Know-how na výrobu určitého výrobku....v zákoně, vyhlášce a ve standardech jsem žádnou zmínku o Know how nenašel...můžete mi potvrdit, že se jedná o dlouhodobý nehmotný majetek (jde o částku nad 60000,-) s dobou odepisování 72 měsíců (jako ostatní nehmotný majetek)?
Díky