Re: dohoda o provedení práce
Radím vám - lepší je podepsat prohl., tudíž nezaplatí žádnou daň. Při RZD potom samozřejmě i tato odměna vstupuje do celoročního příjmu. Jakou daň byste chtěla zvyšovat ? Bude mít přece slevu na popl., takže stejně jako odměna vstoupí do RZD, vstoupí tam i uplatněná sleva na popl. ve výši 600,- Kč.
Ve své podstatě máte pravdu, pokud měl vysoké příjmy a tudíž i zaplacené daně, pak se mu vrátí i těch 600,- Kč, které by si jinak uplatnil teď. Chtěla jste poradit - já bych ho nechala podepsat prohlášení a uplatnila slevu hned (já mám radši to o tom vrabci v hrsti...). Nevím, proč by to bylo pro zaměstnavtele jednodušší - přijde mi to stejné. Prohlášení dávám podepsat všem dohodářům.
Když nepodepíše prohlášení, tak se mu žádných 600,- nevrátí, protože to bude daň srážková, která je konečná.
Když podepíše, tak těch 600,- pokryje sleva na poplatníka a zbývajících 1470,- si odečte v ročním zúčtování.
Nepochopila jsem, jak to myslíte, že je to pro zaměstnavatele jednodušší.
Pořádný program to má vyřešený a umí to zjistit a spočítat sám a RZD pak skutečně není problém ani při několika smlouvách. A s tím uplatněním slevy - nač zbytečně úvěrovat FÚ? Taky se přikláním k názoru, že "lepší vrabec v hrsti" a neodváděla bych daň, když nemusím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 11. 2010 12:32
Zaměstnanec byl u nás zaměstnán do 31.7., pak je vedený na ÚP,
v říjnu jsme s ním uzavřeli DPP na výši hrubé mzdy 4000,-, když nám podepíše prohlášení daň není žádná, ale nemění se tato sražková daň na zálohovou tím podepsáním? V ročním zúčtování se však tenoto příjem musí zahrnout do příjmu ke zdanění?
Kdyby však nepodepsal prohlášení, tak zaplatí srážkovou daň, příjem není nikde uváděn a slevu si pak může uplatnit za celý rok.
Prosím mám pravdu, že je lepší zdanit?