Re: Výpověď po rodičovské dovolené
>>Potřebovala bych poradit 13.1.2011 bych měla
>>nastoupit
>>po 3 leté rodičovské dovolené, ale už mi teď řekli,
>>že
>>dostanu výpověď, takže nejspíš ani nenastopím. Na
>>kolik platů mám nárok a na co si dát pozor. Moc děkuji
>>za
>>odpověď
>
>Ze zákona je tříměsíční odstupné, pokud dle požadavku
>zaměstnavatele vůbec nenastoupíte,
co to je za nesmysl?snad platí ZP, tak jak podle požadavku nenastoupí?
trvala bych na
>pětiměsíčním odstupném (odstupné 3 měs. ze zákona, 2 měs.
>výpovědní lhůta ze zákona).
trvat může na čem chce, podstatný je zzákonný nárok a postup.
Kupte si ZP.(pokud možno ale platný).
Tazatelce:
je to kapku jinak, jestliže jste na RD, tak platí zákaz výpovědi dle § 53 odst.1 d), jestliže nejde o rušení nebo přemístění zam-tele dle § 52a, b). Takže to asi bude ukončení PP výpovědí pro nadbytečnost dle c), což znamená, že normálně nastoupíte do práce první den po skončení RD, pak Vám mohou dát teprve výpověď, tj.13.11. nejdříve, výp.doba poběží od 1.12. do 31.1.2011, a máte nárok na min.3xnásoebk odstupného.
Ve Vašem zájmu se nenechte ukecat na ukončení PP dohodou, byť i s odstupným, přišla byste o dva měsíce práce a mzdy.To už ale záleží na Vás.Něco jiného, kdyby Vám nabídli ukončení dohodou a sjednali v dohodě vyšší,např.5xnásobné odstupné.Tím byste získala výhodu pro sebe.
ZP si určitě koupím, ale teď nedávno mi známý říkal, že jsou 2 platy v odstupném (spíš měl špatné informace) pro upřesnění moje práce se rozdělila mezi kolegyně, takže za mě nikoho nenajali a už mě nepotřebují, teoreticky bych mohla žádat o 6 platů včetně toho ledna?
>ZP si určitě koupím,
to prosím nebylo pro Vás, ale pro tu špatně odpovídající martinu,nebo jak se píše, její odpověď nechte být.
ale teď nedávno mi známý říkal,
>že jsou 2 platy v odstupném (spíš měl špatné informace)
to je špatně, odstupné je min.3x násobek, pokud není v kol. nebo jiné smlouvě sjednáno vyšší.
>pro upřesnění moje práce se rozdělila mezi kolegyně,
>takže za mě nikoho nenajali a už mě nepotřebují,
>teoreticky bych mohla žádat o 6 platů včetně toho ledna?
teroreticky můžete žádat o cokoliv, ale jak jsem psal, nastoupíte, dají výpověď , budete 2 měsíce v práci za mzdu a pak skončíte s 3x odstupným. Nebo můžete přistoupit na dohodu, kterou by Vám nabídli s tím, že bude důvodem Vaše nadbytečnost dle § 52 c), že eventuelně skončíte ihned, ale dáte si podmínku, že v dohodě bude sjednáno odstupné ve výši 5xnásobku průměru, nebo nějaký pevně sjednaná částka, na které se dohodnete, nezapomeňte, že pod 3x násobek nesmíte, to je Váš nárok.
>
>>>a mzdy.To už ale záleží na Vás.Něco jiného, kdyby Vám
>>>nabídli ukončení dohodou a sjednali v dohodě
>>>vyšší,např.5xnásobné odstupné.Tím byste získala
>>>výhodu
>>>pro
>>>sebe.
>>Doplním - nenechte si vnutit pracovní volno mezi 3. a
>>4. rokem věku dítěte - pokud o ně požádáte, můžete
>>dostat výpověď prvním dnem následujícím po ukončení
>>RD,
>>čímž vám výpovědní doba uplyne v době neplaceného
>>volna
>>a dostanete "jenom" odstupné.
>
>moc vám děkuji, určitě RD prodloužit nechci, malá
>stejně bude ve školce
ta se má, jak rád bych se tam taky vrátil:)
Rovněž bych chtěla uvést svoji odpověď na pravou míru :-). Platný zákoník práce mám, bylo to myšleno tak, že pro paní by bylo dle mého názoru nejvýhodnější, pokud ji zaměstnavatel nepotřebuje, dohodnout se s ním na 5-měsíčním odstupném, protože z vlastní zkušenosti znám, že nástup po mateřské dokáže zaměstnavatel značně znepříjemnit, pokud ji nepotřebuje.
Ale samozřejmě, má nárok na to, aby nastoupila a na vše ostatní výše uvedené. Hezký den.
Já chci jenom dodat, že to, co napsal pája platí v současné době (tříměsíční odstupné). Nevím,jak to bude vypadat od nového roku, ale připravují se i změny v tomto směru - odstupné dle délky zaměstnání (při zaměstnání do 1 roku jednoměsíční, od 1-2 let dvouměsíční a nad 2 roky tříměsíční). Vás by se tato změna nedotkla (nehledě na to, že netuším, zda bude platná již od 1.1.2011) - předpokládám, že, pokud čerpáte RD, váš PP je delší než 3 roky.
To je pravda, když jeden kouká na telku, co se děje v parlamentu, tak se může stát, že budeme znovu študovat ZP a další předpisy, protože naši úspěšní poslanci chtějí změnit k "lepšímu" a zvrátit, co se dá. Netušil jsem, že dokážou být tak pracovití, když jim jde o něco, o co lidi nestojí.
Bohužel nezbývá než denně sledovat novinky a změny a reagovat podle toho, co je výsledkem.
Pečlivě jsem tuto diskusi sledovala a jen bych chtěla připomenou a dát důraz na to, co již zde bylo řečeno: hlavně si pohlídejte v případě dohody, aby to opravdu na DOHODĚ BYLO UVEDENO - už jsem ve svém okolí zaznamenala případ, kdy zaměstnavatel slíbil a ústně se zaměstnancem dohodl odstupné a důvod ukončení, ale v písemné dohodě o skončení PP nic :-( Dotyčná měla smůlu a nevymohla ani korunu.
Takzkontrolovat, zda je v důvodu ukončení správný § a zda je opravdu písemně případná částka nebo násobek odstupného.
Manžel říkal, že sice ze zákona na to právo mám , ale kde je psáno, že to od něj určitě dostanu, co si pak na něm vezmu, soudit se s ním, to by bylo pěkně na dlouho a toho zaměstnavatelé zneužívají a pak lidé přistoupí na jejich požadavky, aby jim nedělal problémy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 11. 2010 14:40
Potřebovala bych poradit 13.1.2011 bych měla nastoupit po 3 leté rodičovské dovolené, ale už mi teď řekli, že dostanu výpověď, takže nejspíš ani nenastopím. Na kolik platů mám nárok a na co si dát pozor. Moc děkuji za odpověď