Re: Snížení mzdy kvůli odvodům
nejen, že se nebudou odměny počítat na důchod,ale nebudete mít z DPP nárok na nemocenské dávky a hlavně nemůžete konat u jednoho změstnavatele stejnou práci v PP a na DPP
uveďte, jak máte sjednánu nebo stanovenu mzdu, čím, jaké položky.
Zam-tel se hrne doproblému, protože bude muset fixlovat evidenci odpr.hodin, vymýšlet krycí činnosti do dohody, které nebudete vykonávat a riskuje postih od OIP i dalších institucí, stačí, aby to někdo z lidí natřel.
PS je na dobu neurčitou, 5 dnů v týdnu, 8 hod. denně. Mzdový výměr, kde HM činí 100,-/hod. + prémie za sjednané zakázky. Má HM cca 20 tis. Ostatní jsou na tom podobně. Já jsem navíc měla ještě DPP u jiného zam-ele, ale ten současný chtěl, abych tam skončila, protože mi přibylo prac. povinností a já poslechla. Nyní mi hrozí, že budu na tom hůř, než ten na soc.dávkách.
Je-li mzda stanovena MV, tak s ní může zam-tel manipulovat dle libosti, ale při respektování NV 567/2006 Sb. o skupinách prací a min.zaručené mzdě v návaznosti na ust.ZP.
Pokud Vám chce nechat 10.000.-dle MV, tak to odpovídá 3. skupině, nevím, jakou děláte práci, to si musíte dle toho NV srovnat sama.
Problém by byl v případě, že podepíšete DPP,a to na jinou práci, tuto vykonávat nebudete, budete dělat to, co máte v PS, čímž se dostanete do pozice spolupachatele protizákonného jednání, které může být v důsledcích hodnoceno i jako tr.čin, pokud Vás bude jak píšete více a škoda na neodvedených daních a jiných poplatcích přesáhne určitou mez. Vím z praxe, že se takto někde řešili i třeba přesčasy nadf rámec povolený ZP, udělali DPČ na jinou činnost a pracovali na stejné pozici, a ejhle, jednoho vyhodili, ten to napsal na OIP,doložil, přidali se dva a byl z toho totální prošvih.Chápu situaci, kdy se lidi bojí o práce, ale to si musí každý zvážit sám, zda mu to stojí za to, nebo zda není cesta přesvědčit zam-tele, že takto to nejde a hrozí průšvih především jemu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2010 7:47
Náš zaměstnavatel nám chce snížit mzdu na 10 tis. HM a že zbytek bude na DPP. Je to kvůli odvodů za zam-ele. Mám na to přistoupit? Obávám se snížení výpočtu pro důchod. Děkuji