Re: zaměstnanec - svědek a náhrada mzdy
Svědečné nepodléhá dani, ale soud s tím má spoustu starostí - po novele odvádí zdravotní daň ze svědečného (řádově stokoruny). Tj. soud si pozve svědka, zaplatí mu náhradu za ztrátu na výdělku, přihlásí ho u zdravotní pojišťovny a zároveň ho u zdravotní pojišťovny odhlásí.
Nevzrušujte se tím
Re: zaměstnanec - svědek a náhrada mzdy
Děkuju! Vím, že to není moje starost, ale trochu mi připadá divné, že dostane vyšší náhradu (bez odvodů a daně) než čistou mzdu, která jí ušla, a navíc na ZP se jí úřednice soudu neptala a oznámila, že dostane vyplacenou celou hrubou výši náhrady...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2010 14:28
Prosím zkušené - zam-kyně donesla předvolání k soudu (svědek) s potvrzením HRUBÉHO průměrného výdělku. Vím, že jí to zaplatí soud a v práci bude mít neplacené volno (omluvené). Dnes mi řekla, že na soudu jí úřednice sdělila, že přesně tento hrubý výdělek jí soud uhradí (před ní to spočetla za celou dobu soudu). Opravdu jí to takto proplatí v hrubém a pojistné a daň nikdo neodvede, nebo to mám já ještě nějak zúčtovat ve mzdě? Dost mě mate, že by jí opravdu vyplatili jen hrubou mzdu, ale na potvrzení ani není údaj o zdravotní pojišťovně a na soudu se jí na to neptali. Ještě mě napadá, jeslti to mám řešit při ročním zúčtování (když to nezdaní jako příjem), nebo si má podat DP?
děkuji, v tomto mám opravdu mezery...