Re: chyba v DPH a nadměrný odpočet
Ted jste mě upřímně rozesmál :) no moje chyba to není, naštěstí ti nejde na moji hlavu, naopak já jsem ta skvělá která na to přišla :) a mi pani daňová poradkyně dělala kázání jak jsem mladá na vedení účetnictví, na jednu stranu mám z toho radost :)
Nicméně nevím co je to hlášení rozdílové a úplné? myslela jsem že udělám dodatečné, vrátíme peníze, zaplatíme penále za každý den a je to hotové.
rozdílové je dodatečné hlášení, na kterém napíšete pouze rozdíl mezi hodnotami uvedenými v hlášením předaným a správným. úplné je že vyplníte všechny kolonky novými údaji. Úřednie si sama vybere, které se ji hodí, protože záleží na tom, jak to má v systému a ono je to doopravdy regionální zvyklost. Peníze vraťte okamžitě. Hlavně aby si zaměstnavatel neřekl že jste zbytečně aktivní a bude spoléhat na jonácké štěstí že kontrola nepřijde :-)
??? opravné, či dokonce úplné? V DPH?
Z dotazu plyne, že DP už bylo podáno. Teď jen záleží, kterého období se chyba (pokud jde o chybné opakované uplanění) týká. Pokud jde o 3Q nebo září, jste v termínu pro odvolání (odvolání proti vlastnímu podání s uvedením změn příslušných řádků).
Pokud jde o dřívější měsíce nebo kvartály, podáváte dodatečné DP (rozdílové)
Bohužel moje zkušenost je taková, jak jsem ji popsal. Samozřejmě záleží na tom, kdy a za jaké období bylo přiznání podáno. Proto jsem navrhoval vyjet si obě a domluvit se přímo se správcem daně, o vlastně chce. Nebo snad žijete v místě, kde neplatí regionální výklad daňových zvyklostí? :-)
Karel50 (dle mého názoru) asi nemyslel opravné přiznání, tak jak je definováno v zákoně o správě daní. Spíše pokud udělá chybu tak přiznání vyplní znovu a jde s prosíkem na FÚ aby to vyměnili. Někdy je to asi pro obě strany jednodušší. Sem by ale asi měly patřit odpovědi "podle zákona". Souhlasím s D.V. Buď odvolání nebo čekat, až řádné přiznání nabyde právní moci a poté dodatečné. Já na místě tazatelky bych částku odvedla, aby nenabíhaly úroky z prodlení a pak bych počkala do doby než řádné přiznání bude v právní moci a pak podala dodatečné. Termín pro podání dodatečného je do konce měsíce následujícího od zjištění, takže lhůtu pro podání nezmeškám. A nebo dalším způsobem je podat dodatečné hned a zároveň s ním vzdání se práva na odvolání. To je taky jednou z možností.
souhlasím s tím, že by se zde mělo udávat řešení dle zákona. ale když to chci trochu odlehčit, tak nevím proč se holky bojíte úřednic na FÚ. Předem upozorňuji, abych nebyl napaden, že NIKDY bych se nepokusil uplácet, ale preferuju občasný kontakt se správkyní daně, a konec konců každý jsme občas chybující a tím, že se dohodnu přímo s něšťastnicí, která mé výplody musí zanášet do systému, ušetřim práci sobě i jí. Navíc i čas. A mezi námi - vždycky myslím správně a píšu blbě - dodatečné a opravné DP
ja bych take overila, ze se jedna o skutecne jednu fakturu. Jestli treba nebyly 2 stejne na tutez castku i totez zbozi a pani ucetni omylem zapsala pokazde tu samou. Nechala bych si vyjet pro jistotu vypis faktur od tohoto dodavatele. Stat se muze cokoliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 11. 2010 22:00
Prosím o radu. Převzala jsem účetnictví a přeúčtovala si celý rok, abych nemusela pokračovat obratově. Tím jsem zjistila že v minulém měsíci udělala minulá účetní chybu a zaúčtovala 2x fakturu za 300 tisíc a o ní ponížila DPH, firma měla velký nadměrný odpočet ale ta část z duplicitní faktury je neoprávněná. Co mi poradíte? předpokládám že se musí přiznání opravit a částka vrátit, bojím se, že to spustí kontrolu.