Prodej obchodního podílu v s.r.o.

• (neregistrovaný)

8. 11. 2010 14:08

Prosím zkušenější. Společník v s.r.o. prodal podíl 10% druhému společníkovi. Ten mu zaplatil dohodnutou cenu podílu 20000,- hotově. Oficielní smlouvy o převodu a výpis s OR - proběhlo v pořádku. Prosím Vás, nějak se motám v účtování, můžete mně napsat předpis správného zaúčtování?? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2010 14:10

I. (neregistrovaný)

Re: Prodej obchodního podílu v s.r.o.
      Pokud účtujete to zmíněné s.r.o., pak se vás maximálně týká převod z jedné analytiky účtu 411 na jinou. Nic jiného v s.r.o. neúčtujete. Je to mezi společníky.

• 8. 11. 2010 14:16

akos (neregistrovaný)

Ano, to bych rozuměla, ale oni si to skutečně vyplatili - přes pokladnu (ono se tam jedná o nějaké soudní tahanice ohledně rozvodu, proto musí proběhnout účetnictvím i finanční vyrovnání. Právě jsem tomu moc nerozumněla, takže je to skuteně tak, že musím přes tu pokladnu? Tedy účtovat přes nějaké pohl. x závazky? To mi vůbec nejde s tím jměním.. Co s tím...

• 8. 11. 2010 14:42

I. (neregistrovaný)

Pokud došlo k vyplacení z pokladny (tomu prodávajícímu), tak to napravíte tím, že druhý společník (ten kupující) to musí do pokladny vložit, nebo ten prodávající vrátit. Jsou to ale opravdu platby nepatřící do účetnictví společnosti, takže bych použila 378 (je to vyplaceno a máte tedy za někým pohledávku).

• 8. 11. 2010 15:08

akos (neregistrovaný)

To zn. že by to viselo na pohledávce? No to bych nechtěla komplikovat. Ještě mi prosím řekněte, jestli jak mi tvrdí, to musí opravdu proběhnout pokladnou, aby to bylo právně správné nebo podle jakýho § se to nemusí finančně vyrovnávat. Nejjednodušší je opravdu jen převod na těch 411xxx. díky za trpělivost

• 8. 11. 2010 18:17

I. (neregistrovaný)

Nevím, kdo vám to tvrdí. Ať tedy on vysvětlí, dle čeho se to má prohnat pokladnou s.r.o.
      Toto je věc mezi dvěma společníky, kteří si prodávají tento obchodní podíl. V s.r.o. se o tom prostě účtovat v pokladně nemá. Příklad: já od vás koupím akcie nějaké firmy. Vy mi dáte akcie, já vám peníze. Ta firma do toho našeho obchodu vůbec není zatažena.
      A viset na pohledávce to nemá. Přece jeden zaplatí a druhý si to vezme. Pokud jste tedy tu částku jednomu společníkovi z pokladny vyplatila, musí vám ji ten druhý společník do pokladny složit. Jinak převzal obchodní podíl a nic za to nezaplatil. To určitě správně není.
      Měli to udělat tak, že si měli peníze předat mezi sebou, příjemce to měl tomu plátci potvrdit. Ale opravdu to nemělo procházet pokladnou společnosti.

• 9. 11. 2010 7:53

akos (neregistrovaný)

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).