Re: Změna z HPP na VPP
Týká se to přímo mě. Jsem zaměstnána na klasický pracpoměr - 40/5. Tento měsíc jsme se už se šéfem domluvili že budu chodit na poloviční úvazek za poloviční mzdu s tím že pokud si něco najdu že budu moci odejít kdykoliv. Našla jsem, ale jen na půl úvazek a tak mi šéf nabídl ať u nich zůstanu také na půl úvazek. Teď nevím jestli lze u nového zaměstnavatele podepsat Prohlášení od prosince s tím že u stávajícího si už za 12/2010 slevu neuplatním. Děkuji.
Pro podpis prohlášení si vyberte toho zaměstnavatele, u kterého budete mít příjem menší než 5.000,-/měsíčně, tedy pokud máte z čeho vybírat. když u jednoho bude příjem menší než 5.000,- a budete tam mít podepsané prohlášení, danit se bude zálohovou daní, tam kde bude více než 5.000,- a nebude podepsané prohlášení, bude taky daň zálohová. Sice budete mít povinnost podávat daňové přiznání, ale oba příjmy tam vstoupí a bude šance zaplacené daně dostat zpět. U srážkové daně (nepodepsané prohlášení a příjem do 5.000,) ta šance není.
Rozumím. U stávajícího zaměstnavatele lze upravit dodatkem kratší pracovní dobu.
Uvažte, kde pro vás bude výhodnější mít podepsané prohlášení poplatníka. Záleží, jaká bude výše mzdy. Pokud v jednom zaměstnání budete mít tak velkou mzdu, že vyčerpáte celou slevu, tak je jedno, jestli budete v druhém daněna srážkovou nebo zálohovou daní, obojí je 15 %.
Jestli ovšem bude sleva čerpaná jen částečně, tak je lepší podepsat tam, kde budete mít menší mzdu. Budete tam daněná zálohovou daní i v případě mzdy do 5000,-, takže si po skončení roku podáte DP a nedočerpanou slevu dostanete zpět.
Tak že je v tomto případě opravdu jedno, kde podepíšete prohlášení, klidně ho můžete nechat podepsané u stávajícího zaměstnavatele. Na začátku příštího roku požádáte oba zaměstnavatele o vystavení potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte si daňové přiznání.
HPP a VPP, všechny pracovní poměry jsou si rovny. Co
máte konkrétně na mysli?
Týká se to přímo mě. Jsem zaměstnána na klasický
pracpoměr - 40/5. Tento měsíc jsme se už se šéfem
domluviliže budu chodit na poloviční úvazek za poloviční mzdu s tím že pokud si něco najdu že budu moci odejít
kdykoliv. Našla jsem, ale jen na půl úvazek a tak mi
šéf nabídl ať u nich zůstanu také na půl úvazek. Teď
nevím jestli lze u nového zaměstnavatele podepsat
Prohlášení od prosince s tím že u stávajícího si už za 12/2010
slevu neuplatním. Děkuji.
Rozumím. U stávajícího zaměstnavatele lze upravit
dodatkem kratší pracovní dobu.
Uvažte, kde pro vás bude výhodnější mít podepsané
prohlášení poplatníka. Záleží, jaká bude výše mzdy.
Pokud v jednom zaměstnání budete mít tak velkou mzdu, že
vyčerpáte celou slevu, tak je jedno, jestli budete v druhém daněna srážkovou nebo zálohovou daní, obojí je
15 %.
Jestli ovšem bude sleva čerpaná jen částečně, tak je
lepší podepsat tam, kde budete mít menší mzdu. Budete
tam daněná zálohovou daní i v případě mzdy do 5000,-,
takže si po skončení roku podáte DP a nedočerpanou
slevu dostanete zpět.
Líbo, myslím, si že jedno to není. Může být klidně
vyčerpaná celá sleva na poplatníka, ale v ročním
zútování jsou přece ještě další slevy a proto je lepší dostat
se do režimu, obou zálohových daní.
U obou zaměstnavatelů bych měla po 8mi tisících.
Takže ani u jednoho bych svou slevu nevyčerpala. K tomu
uplatňuji slevu na 2 děti.....
Tak že je v tomto případě opravdu jedno, kde
podepíšete prohlášení, klidně ho můžete nechat podepsané u
stávajícího zaměstnavatele. Na začátku příštího roku
požádáte oba zaměstnavatele o vystavení potvrzení o
zdanitelných příjmech a podáte si daňové přiznání.
Tak vám ještě jednou moc děkuji a přeji hezký den, P.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2010 8:18
Dobrý den, lze provést změnu z HPP na VPP pouze nějakým písemným dodatkem nebo je potřeba zamce odhlásit a znovu přihlásit? Děkuji, P.