Re: Ochranná lhůta
No taky mně napadlo že by mohl mluvit o podpůrčí době, ale neseděli mi tam ty dny. No ale když byl na nemocenské, pak šel na úřad práce a teď chce jít zase na nemocesnkou tak má nárok na dávky?Tomu moc nerozumím, protože už byl na pracáku. A další věc, která by mne zajímala jestli když byl nemocný když s námi sepsal dohodu a pak tu nemoc ukončil a šel na pracák tak měl po ukončení té nemocenské ještě tu ochrannou dobu 7 dní. Děkuji
Ochranná doba je 7 dní od ukončení PP. Pokud ještě neuplynulo těch 7 dní, pak by nárok na nemocenskou měl, i když mezi tím byl na ÚP:
Zřejmě jste to pochopil, akorát já nerozumím Vašemu výrazu, že se lhůta láme. Prostě - např. pracovní poměr skončil 31.10., ochranná lhůta trvá do 7.11. Pokud po skončení prac. poměru omarodí do 7 dnů (to znamená nejpozději 7.11.), má nárok od 15. dne nemoci na nemocenské dávky.
Záleží tedy na tom, kdy skončil pracovní poměr, ne kdy mu skončila ta předešlá nemoc.
A co myslíte tím, že jste podepsali dohodu - rozumím dobře, že dohodu o skončení pracovního poměru?
Ano podepsali jsme dohodu o ukončení pracovního poměru, já to chápu, že když poměr skončí k 31.10. tak do 7.11. je ochranná doba, ale on u nás už nepracuje asi 4 měsíce a já to tedy pochopil tak, že je na nemocenské, během toho ukončí pracovní poměr, pak skončí a jde na úřad práce a pokud tam bude kratší dobu než 7 kalendářeních dnů a nastoupí na nemocenskou tak má stále tu ochrannou dobu. Tím láme jsem to myslel možná tak, že kdyby byl na úřadu práce např. 4 dny,pak šel na nemocenskou, poté by ji ukončil tak by mu stále ještě zbývala ochranná doba 3 dny, je to tak správně?
Tím láme jsem to myslel možná tak, že
>kdyby byl na úřadu práce např. 4 dny,pak šel na
>nemocenskou, poté by ji ukončil tak by mu stále ještě zbývala
>ochranná doba 3 dny, je to tak správně?
Pokud správně rozumím Vašemu vysvětlování, tak to není správně. Řiďte se tím, co čtete: Ochranná lhůta je doba po skončení zaměstnání, k níž se přistupuje tak, jako by v ní trvala účast na nemocenském pojištění. Nemocenské náleží, jestliže ke vzniku neschopnosti došlo po zániku pojištění (tzn. po skončení pracovního poměu) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kal. dnů ode dne zániku pojištění. Jestliže pojištění trvalo kratší dobu (jinými slovy jestli byl zaměstnán kratší dobu než 7 kal. dnů), činí ochranná lhůta jen tolik kal. dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
Takže pokud byl nemocný a v době nemoci mu jeho pracovní poměr skončil např. 30.4., byla jeho ochranná lhůta do 7.5. On ale marodil dál a nemoc skončila např. 31.10. Pak byl od 1. do 4. 11. na ÚP a od 5.11. je znovu nemocen. Ochranná lhůta už ale dávno není, ta skončila 7.5.
Nebo jiný případ: prac. poměr skončí 31.10. Ochranná lhůta je tedy do 7.11. On je veden od 1.11. na ÚP. Omarodí 4.11. - tedy v ochranné lhůtě - a má nárok na nemocenské dávky od 15 dne nemoci. Pak za 3 týdny nemoc skončí, opět pobírá podporu a opět onemocní. Už ale není v ochranné lhůtě, protože ta skončila 7.11. (sedmým dnem po konci pracovního poměru). Nemocenské mu náležet nebude.
Zkuste napsat konkrétní data toho Vašeho případu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2010 14:29
Dobrý dne, potřebuju poradit, měli jsem zaměstnance, byl na nemocenské, po 14 dnech jsme s ním podepsali dohodu, on byl na nemocenské, pak na úřadu práce a teď chce jít znovu na nemocenskou. Volal mi a že prý mu na úřadě řekli ať zavolá mi, že by měl nárok na nemocenskou a jaká je ochranná doba a mluvil něco o nějakých 242 dnech. Nevíte někde prosím Vás o čem mluvil, pokud vím tak ochranná doba je 7 dnů, ne? Děkuji moc za odpovdědi a názory.