Re: Jsem podnikatel, muzu jit na brigadu
Do "účetnictví" rozhodně tyto příjmy nepatří, protože příjem z dohody o provedení práce je podobný jako příjem ze zaměstnání a ten byste taky nedával do svého účetnictví- nebo daňové evidence. Ale pokud u toho zaměstnavatele, který vás vezme na brigádu, budete mít příjem větší, jak 5.000 měsíčně, bude za vás odvádět zálohovou daň a tu byste si měl vypořádat v daňovém přiznání k dani z příjmu za rok 2010. Zaměstnavatel je povinen vám po skončení roku vystavit potvrzení o příjmech a sražených zálohách na daň.
Pokud budete mít dohodu o provedení práce i za méně než 5000 měsíčně a podepíšete u firmy prohlášení,tak dude daň také zálohová(i když vlastně žádnou daň nezaplatíte) a budete uvádět ve svém daňovém přiznání a firma vám vydá potvrzení o příjmech.
Ano, bude to Váš osobní příjem, Prohlášení daň.poplatníka u nich podepište a příjem vykážete v daňovém přiznání v části příjmy ze závislé činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 11. 2010 15:57
Ahojte,
jsem podnikatel a ve sve blizkosti mam firmu, ktera hleda brigadniky. Bohuzel vsak nechce ode me fakturu, ale chce to resit dohodou o provedeni prace, kdyz me vyplatu dat jiz zdanenou.
Chci se zeptat, muzu jit na tuto brigadu a jak tyto penize dam do ucetnictvi?