Re: insolvenční řízení a odpis pohledávk
bud vytvořit jenom 20%OP a následně v roce před promlčením odepsat, tak bude aspon 20% danově uznatelné, nebo pokud by byla firma vymazána z obchodního rejstříku před promlčením těchto pohledávek( ve vašem případě by to muselo být do 7/2012 než budou promlčeny) se domnívám , že je možné uplatnit §24 odst.2 písm.y bod. 4-. který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou (§ 23 odst. 7),
Přitom samozřejmě musí být dodržena příslušná ustanovení zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů a to, že: - poplatník vede účetnictví, - jedná se o jmenovitou hodnotu pohledávky nebo pořizovací cenu pohledávky nabyté postoupením, vkladem a při přeměně společnosti,
- o pohledávce při jejím vzniku bylo účtováno ve výnosech a takto vzniklý zdanitelný příjem nebyl od daně osvobozen a současně lze k této pohledávce uplatňovat opravné položky (tz. neni promlčená, nemusí být již vytvořeny OP, hodnota pohl. nepřesahuje rozvahovou hodnotu 200tisíc.-více zákon o rezervách))
>>prosím potřebovala bych poradit při odpisu
>>pohledávky.
>>Majitel s.r.o. chce odepsat 2 pohledavky ve vysi 115
>>tis a 120 tis za jedním odběratelem - splatnost u
>>obou
>>faktur byla v 7/2008. V 2/2009 bylo na odběratele
>>vyhlášeno insolveční řízení a firma nestihla tyto
>>pohledávky přihlásit v požadovaném termínu a tak to
>>bylo i
>>oznámeno soudem. Na tyto pohledávky nebyly ani
>>vytvořeny
>>OP. Nyní je jasné, že už nikdy uhrazeny nebudou a
>>majitel je chce odepsat. Můžete mi, prosím, poradit
>>jakým
>>způsobem a jestli je to možné udělat daňově
>>uznatelné?
>>Musím před tím vytvořit OP? Jedná se zatím o
>>nepromlčené pohledávky. Přebrala jsem to po bývalé
>>účetní a s
>>takovým případem jsem se zatím nesetkala. Moc děkuji
>>Iva
>
>bud vytvořit jenom 20%OP a následně v roce před
>promlčením odepsat, tak bude aspon 20% danově uznatelné,
>nebo pokud by byla firma vymazána z obchodního rejstříku
>před promlčením těchto pohledávek( ve vašem případě by
>to muselo být do 7/2012 než budou promlčeny) se
>domnívám , že je možné uplatnit §24 odst.2 písm.y bod. 4-.
>který byl právnickou osobou a zanikl bez právního
>nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou
>osobou (§ 23 odst. 7),pro uplatnění daňově uznatelného odpisu celé pohledávky.
>Přitom samozřejmě musí být dodržena příslušná
>ustanovení zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů a to, že: -
>poplatník vede účetnictví, - jedná se o jmenovitou
>hodnotu pohledávky nebo pořizovací cenu pohledávky nabyté
>postoupením, vkladem a při přeměně společnosti,
> - o pohledávce při jejím vzniku bylo účtováno ve
>výnosech a takto vzniklý zdanitelný příjem nebyl od
>daně osvobozen a současně lze k této pohledávce
>uplatňovat opravné položky (tz. neni promlčená, nemusí být již
>vytvořeny OP, hodnota pohl. nepřesahuje rozvahovou
>hodnotu 200tisíc.-více zákon o rezervách))
moc děkuji za radu. Jen jsem si nejsem uplně jistá, jestli jsem to správně pochopila. Takže v letošním roce bych mohla vytvořit daňově uznatelnou OP ve výši 20%. A nejpozději v příštím roce 2011 bych mohla daňově odepsat zbývajících 80%? Nebo bych to mohla v plné výši daňově odepsat již v roce 2010, když obě pohledávky jsou ve výnosech a ani jedna z nich nepřesahuje 200 tis a nejsou promlčeny?
Ještě jednou moc děkuji
Tak už mi je to asi jasné, v letošním roce vytvořím daňově uznatelnou OP ve výši 20% a zbývajících 80% můžu odepsat pouze nedaňově a stejně tyto pohledávky musím vést v podrozvahové evidenci.
Moc jste mi pomohli se v tom nějak zorientovat. Moc děkuji. I.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2010 16:13
prosím potřebovala bych poradit při odpisu pohledávky. Majitel s.r.o. chce odepsat 2 pohledavky ve vysi 115 tis a 120 tis za jedním odběratelem - splatnost u obou faktur byla v 7/2008. V 2/2009 bylo na odběratele vyhlášeno insolveční řízení a firma nestihla tyto pohledávky přihlásit v požadovaném termínu a tak to bylo i oznámeno soudem. Na tyto pohledávky nebyly ani vytvořeny OP. Nyní je jasné, že už nikdy uhrazeny nebudou a majitel je chce odepsat. Můžete mi, prosím, poradit jakým způsobem a jestli je to možné udělat daňově uznatelné? Musím před tím vytvořit OP? Jedná se zatím o nepromlčené pohledávky. Přebrala jsem to po bývalé účetní a s takovým případem jsem se zatím nesetkala. Moc děkuji Iva