Re: zaměstnání společníka (jednatele)
Kolegyně to má dobře. Z odměny jednatelů se sociální pojištění odvádí až z částky nad 6000 Kč. A to jen sociální bez nemocenského. Jen mě zaráží "druh" - nejde o pracovní poměr. Ale to je asi věcí programu.
Podrobnosti - zákon o důchodovém pojištění
Od 1. 1. 2009 už nejsou společníci a jednatelé společnosti s ručením omezením nemocensky pojištěni. Tyto osoby jsou podle § 5 odst. 1 Zákona o důchodovém pojištění účastny pouze na důchodovém pojištění a to jen v kalendářním měsíci, ve kterém příjem, které se započítává do vyměřovacího základu pro stanovení pojistného, přesáhl částku 5900 Kč.
Nespoléhejte jen na nastavení, požádejte o nahlédnutí do dokladu, na základě kterého je odměna vyplácena.
Maxx má správně částku, částka 5900 Kč se již navýšila.
Kolegyně vychází ze zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který vymezil pojem "zaměstnání" a v části týkající se veřejného zdravotního pojištění zařadil (neboť nejsou uvedeni ve výjimkách) členy statutárních orgánů společnosti do pozice zaměstnanců, z jejichž příjmů je třeba odvádět pojistné.
Odvádí se skutečně jen zdravotní pojištění, sociální ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 11. 2010 7:57
Dobrý den, prosím o radu. Převzala jsem od kolegyně firmu, ve které mám zpracovávat i mzdy - ve kterých jsem úplný začátečník. Je to malé s.r.o. založené obcí. Jediný jednatel a zaměstnanec je místostarostka. Tato pani je podnikatelka, bere odměnu ze zastupitelstva a mzdu za funkci místostarosty. Navíc má odměnu v s.r.o. ve výši 3.000,- Kč hrubého. Kolegyně jí sráží jen zdravotní pojištění, sociální pojištění ne - jako druh pracovního poměru má uvedeno hlavní pracovní poměr společníka. Nikdy jsem se s takovým poměrem bez odvodu sociálního pojištění nesetkala a když jsem se zeptala, proč je to tak, tak mi kolegyně řekla, že tak to má zadané a tak to mám dělat dál - takže žádné vysvětlení. Prosím, nemá někdo s něčím podobným zkušenosti. Byla bych za to moc vděčná :).