předpokládám že nemáte kontinuální dodávky zajistěny směnkou, ale generelní blankosměnkou.
potom se na vás (i na vašeho dodavatele) vztahuje směnečné právo vyplňovací, jehož náležitosti jsou dané zákonem a mělo být sjednáno smluvně (písemně).
nebylo-li porušeno, jste v háji.
bylo-li porušeno, uplatníte "námitku excesívního vyplnění blankosměnky" (to je terminus technicus). právník je výhodou.
nebylo-li vyplňovací právo sjednáno písemně (což zákon nenařizuje) jste asi v háji taky, neb nemáte neunesete důkazní břemeno; zejména pokud zboží bylo doopravdy dodáno a nikdo ho nevrátil. vy můžete pak žalovat neoprávněné obohacení, krádež, neoprávněnou držbu, a spousty dalších věcí, dokonce i úroky a soudní náklady - ale úhradu za dodané zboží těžko.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
3. 4. 2010 11:07
Dobrý den.
Potřeboval bych radu ohledně směnečného ujednání. Dodavatel si vymínil k poskytnutí 10ti denní splatnosti faktur zajištění směnkou. K tomuto bylo sepsáno směnečné ujednání.
Dodavatel mi poslal proti mé vůli, jeho chybou zboží zákazníkovi zadarmo. Chybu uznali s tím, že si budou úhradu vymáhat po zákazníkovi. Po více, jak půl roce roce si to rozmysleli a požadují úhradu po mně. Uplatnili u soudu směnku. Soud prvního stupně nezkoumal, jestli je směnka uplatněna v souladu se směnečným ujednáním a nařídil mi požadovanou částku uhradit.
Dodavateli jsem nedal žádnou závaznou objednávku, ani příkaz k expedici. Proto odmítám za jeho chybu platit.
Proti rozsudku jsem se odvolal a hledám teď radu, jak se úspěšně bránit u odvolacího soudu.
Pokud byste mi mohli poskytnou jakoukoli radu, byl bych vám hrozně moc vděčný. Už nevím, jak se domoci spravedlnosti.