Re: Podvod
Vy jste zaměstnanec, pokud tomu dobře rozumím, jednatel chce, abyste provedla vyúčtovaní přijaté zálohy ? Otázka není přiliš srozumitelná. V tom případě bych to udělala, Vy nemůžete ze své pozice zřejmě účetní rozhodnout, zda zakázka je dokončena, navíc právní odpovědnost za tyto věci nese jednatel.
Pochopila jste dobře. Mám, ale obavu, že můžu být jako spolupachatel. Z pozice účetní vidím, že neni vše legální i když oficiálně mi nic řečeno neni.Nechci být tahaná po soudech ( přirovnávám k tomu, že se dívám jak někdo vraždí a nic nenahlásím). Neměla bych to někam oznámi, že se tu dějí podvody?
No vidíte, ale i tak se domnívám, že jak píšete, oficiálně nejste o ničem informována, tím, že zúčtujete zálohu na pokyn jednatele, i ústní, nemůžete být trestně stíhána, to by pak muselo být stíháno 50 % účetních v tomto korupcí a podvody prolezlém státě :-). Ale znovu opakuji, je to právní problém .. :-)
a co takhle nějaký podklad pro účtování - to vám nic neříká? nám auditoři nepustí nic bez podkladu. takže pokud si pan jednatel zfalšuje podklad pro účtování, a bude vypadat věrohodně, pak jste z obliga. nemáte povinnost zjišťovat pravost všech dokumentů co vám projdou rukama. a hlavně to nebude na vás.
nedovolil bych si zaúčtovat jen na základě ústního příkazu nebo slibu, že podklady dodá později.
Taky si myslím, že pokud Vám dá jednatel nebo někdo z nadřízených podklad pro fakturaci jako pro daňový doklad tak vy jste splnila nařízení a za ten podklad zodpovídá ten, kdo Vám ho dal, protože jako účetní "přece nemůžete vědet" jak to s tou zakázkou opravdu je, přece nejzedíte po kšeftech. Prostě chtějte podklad a kdyby to ještě šlo tak třeba předávací protokol apod. Ať si vymyslí kdo chce co chce a podepíše se na ně ten kdo to nařídil. Svést všechno na účetní je strašně jednoduché-chápu Vaší pozici, něco podobného mám taky někdy lepší, někdy horší, ale naučila jsem se, že si člověk nemůže všechno nechat líbit - dobře udělám ale podepiš a když ne legálně tak mi podepiš na pír kdyby někdy něco ať mám něco v ruce. I když to vždycjy není jednoduché. Držím palec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2010 11:16
Zdravim,poradi mi, prosim někdo :). Dostala jsem ústně od jednatele firmy za úkol ukončit všechny přijaté zálohy tak, že je zaúčtuji jako splněné i když si myslím, že to tak není. Firma půjde brzy do konkurzu a tak mě napadá, že jde o podvod. Mohu z toto mít také já postih? Děkuji