OSVČ a dohoda o provední práce

• (neregistrovaný)

11. 11. 2010 12:15

Dobrý den,
    jsem OSVČ podnikající v autodopravě a nyní jsem na měsíc nastoupil do firmy formou dohody o provedení práce. Co je pro mne z hlediska daňového nejvýhodnější, podepsat prohlášení, platit zálohu na daň a tyto příjmy pak zahrnout do daňového přiznání nebo si nechat tento příjem zdanit srážkovou 15% daní? Budu muset z těchto příjmů v prvním případě platit sociální a zdravotní a v druhém prípadě, budu muset tyto příjmy uvést do daňového přiznání? Děkuji za pomoc a radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 11. 2010 12:22

Katuška (neregistrovaný)

Re: OSVČ a dohoda o provední práce
      Z dohody o provedení práce se pojistné nehradí. Srážková daň se použije jen pokud nepodepíšete prohlášení a příjem nepřekročí 5 000 Kč (nad 5 tis. bude zálohová dań bez ohledu na to, zda prohlášení podepíšete či ne). Pokud prohlášení podepíšete bude se danit zálohovou daní (i pod 5 tis. Kč) a můžete uplatnit slevu na dani ihned. Pokud bude příjem zdaněn zálohovou daní, pak si vyžádáte potvrzení o příjmu od zam-tele a toto zahrnete do svého DP. Uvedete jej jako příjmy ze závislé činnosti (nikoliv z podnikání) a pojistné se z těchto příjmů neplatí vůbec. Pokud uplatníte slevu, uvedete ji v DP.

• 11. 11. 2010 12:24

Líba (neregistrovaný)

Re: OSVČ a dohoda o provední práce
      Záleží na výši tohoto příjmu i příjmu z podnikání. Pokud bude příjem za měsíc větší než 5000,-, budete to do DP muset zahrnout, daň bude zálohová bez ohledu na to, jestli podepíšete nebo ne. Do 5000,- by bez podepsaného prohlášení byla daň srážková, která se do DP nedává.
      ZP a SP se z DPP neodvádí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).