Re: Minimální sociální - vedlejší činnos
A jak poznám, jestli jsem byla povinna? Zálohy jsem nikdy neplatila.
>SP z pracovního poměru sem vůbec nepatří. Jestliže
>jste byla povinna platit zálohy jako vedlejší, urychleně
>je doplaťte, protože Vám vyměří penále. Vše se srovná
>až při podání přehledu v r.2011.
jak jste došla k povinnosti platit zálohy? Byla jste v r. 2009 zaměstnána a živnost byla hlavní nebo vedlejší činnost?
Vedlejší činnost - jsou rozdělené - do určité hranice výdělku nejste důchodově pojištěna a nemusíte platit zálohy, nad určitý výdělek - platíte.
Co je Váš případ, zjistíte z vyúčtování, které dostanete po podání přehledu na OSSZ. Tam je i předpis záloh na další období. Buď tam je 0,- nebo nějaká výše zálohy. Asi proto jsou rozporuplné informace na internetu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2010 13:10
Prosím o radu,
zjistila jsem, že jsem si nepřerušila živnostenský list. Celý rok 2010 jsem pracovala na plný úvazek jako zaměstnanec, na žl jsem neměla žádné příjmy ani výdaje (daňové přiznání bude nulové). Nyní jsem zjistila, že jsem měla platit minimální zálohy na sociální pojištění - 693Kč. Je to pravda? Pokud ano, jak teď postupovat a vrátí mi ty peníze, když jsem celkově zaplatila na sociální (i zdravotním) více z hlavní činnosti?
A jak je to se zdrav. pojištěním v tomto případě?
díky moc za radu.