Plat řidiče na DPP

• (neregistrovaný)

12. 11. 2010 8:44

Dobrý den, mám řidiče na DPP na 50hod/měs. á 5.000,-, lze to?
    Podle tabulek by měl mít řidič asi 130,-na hodinu. Moc děkuji za radu, popřípadě jak to vyřešit, napsat dodatek na zvýšení 6500,-?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 11. 2010 10:03

pája

Re: Plat řidiče na DPP
      a kde jste zjistila, že by měl mít 130.-Kč/hod.? 8. skup. prací dle NV 567 má hod. mzdu 96,20Kč.

• 12. 11. 2010 10:59

xJ (neregistrovaný)

Podle jakého § ZP se při sjednávání odměny z DPP přihlíží k výši mzdového tarifu ? U DPP je snad jenom dáno zákonem dodržení minimální výše hodinové odměny.

• 12. 11. 2010 11:18

pája

to je sice pravda, § 111, mne zajímalo, kde vzala ty tabulky. Současně ale § 110 ukládá povinnost za stejnou práci vyplácet stejnou mzdu, plat nebo odměnu. Takže nelze jednomu řidiči platit mzdu v PP 110.-Kč hod. a druhému na DPP jen např.49.-Kč.

• 12. 11. 2010 11:38

xJ (neregistrovaný)

On ten § 111 má ale ještě pokračování a při posuzování namáhavosti, náročnosti , vzdělání atd. se dá uhrát ledacos.
      Beru to, že např. firma má 5 řidičů, 1 onemocní a vezmou dalšího na záskok na DPP, tak že ten bude mít odměnu pravděpodobně podobnou, jako ten za kterého zaskakuje.
      Ale pokud bude mít forma řidiče jenom na DPP, potom co, musí dodržet sazby podle mzdových tarifů nebo ne?

• 12. 11. 2010 12:47

pája

stejnou mzdu, plat nebo odměnu. Takže
      >>nelze jednomu řidiči platit mzdu v PP 110.-Kč hod. a
      >>druhému na DPP jen např.49.-Kč.
      >
      >On ten § 111 má ale ještě pokračování a při posuzování
      >namáhavosti, náročnosti , vzdělání atd. se dá uhrát
      >ledacos.
      >Beru to, že např. firma má 5 řidičů, 1 onemocní a
      >vezmou dalšího na záskok na DPP, tak že ten bude mít
      >odměnu pravděpodobně podobnou, jako ten za kterého
      >zaskakuje.
      >Ale pokud bude mít forma řidiče jenom na DPP, potom
      >co, musí dodržet sazby podle mzdových tarifů nebo ne?

pozor na pojmy: min. mzd.tarif neexistuje, min.zaručená mzda je stan. v NV, povinnost vyplácet stejnou mzdu nebo plat či odměnu za stejnou práci je uzákoněna. Pokud je řidič v PP nebo jen na DPP, jde stále o řidiče, rozdíl by mohl být v tom, že na PP jezdí z velkým tahačem, do ciziny atd. a na DPP vezmou na záskok někoho na Avii na svoz papírových obalů po okrese, tam by šlo o rozdílné ohodnocení, jinak asi těžko, ale to je v podstatě věcí zam-tele, jak je ohodnotí a jak si to případně pak obhájí.

• 12. 11. 2010 13:48

xJ (neregistrovaný)

Souhlas, pojmy jsem velmi zjednodušila, ale podstatou bylo to, jestli je v praxi nutné, aby např. tady v našem případě fiktivního řidiče, chtěl uzavřít zaměstnavatel DPP a při sjednávání odměny musel brát zřetel na to, jakou práci na DPP bude vykonávat a jaká je při této práci minimální zaručená mzda. V praxi jsem se s tímhle nesetkala, vždy byla sjednána odměna sice podle vykonávané práce, ale ta odměna se nesjednávala s ohledem na zaručenou mzdu a také při kontrolách jsem se nesetkala s tím, že by bylo kontrolováno, jestli odměna je ve výši alespoň zaručené mzdy pro tuto práci, asi tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).