Re: Končící firmě předáváte i data z PC?
Koupili si stejný program a ve smlouvě nic o předání dat není. Jen papírové sestavy. Není problém jim předat data z počítače, ale co dělat v případě, když by si účetní koupila v průběhu účtování jiný program? To už by jim bylo asi opravdu k ničemu, pokud by si tedy nezakoupili i ten...
Sice mám pravidelně kontrolovaný počítač, ale zjistila jsem, že některé účetní to tak nemají. A když to tak vezmu, tak ani mě by nenapadlo po klientech požadovat zálohu dat, i když bych měla stejný program. Protože co když bych si tam do počítače natáhla vira? - Asi trošku blbá připomínka, ale co kdyby?
Daňový poradce nám říkal, že data předávat nemusíme, pokud k tomu nejsme nějak (třeba smluvně) vázáni. Říkal, že v tom programu jsem si sama nastavila vše tak, jak pro svou činnost potřebuji a to si prý musí každá účetní zpracovat sama. Tak nevím... a proto se raději ptám.
ja moc nechapu, proc jim ty zalohy nechcete predat. Konec koncu jsou to jejich data. Nedavate jim program, ale data. Je faktem, ze pak se budou lepe orientovat v minulych letech (napr. reklamace, kontroly apod), budou mit vsechno v pocitaci. Je sikovne, kdyz ma firma ucto i primo u sebe na pocitaci, daji se resit problemy s dohledavanim rychleji.
Samozrejme bych jim ony zalohy vydala az doplati co vam dluzi.
mmch - tech viru se tolik nebojte. Predpokladam, ze mate funkcni antivirak a vic vam toho prijde klasickou postou (a hned se odfiltruje) nez tim, ze by vam dal nekdo zavirovanou zalohu ;-). V datech navic viry nebyvaji, jsou ve spustitelnych souborech.
take resit dopredu co budou delat kdyz by si jejich nova ucetni koupila jiny program - to je nesmysl, to je jejich vec.
No s tím předáváním dat elektronicky, z účetního programu bych tak nespěchala, ani po zaplacení dlužných plateb. Spíše bych to řešila asi tím, že bych se zavázala, že v případě kontroly atd. jste je schopna poskytnout.Těžko se pak prokazuje, zda to, co jste jim předala skutečně je to, co budou mít v budoucnu nahrané na počítači. Zásahy jsou možné.
Ale nejsem právník.
Pokud by to smluvně ujednáno předání, tak není co řešit. Jaképak zavazování se do budoucna.Není-li sjednáno, tak může licitovat.Předání zásadně písemným před.protokolem a případné reklamace v budoucnu si mohou házet do koše. Pokud převezmou, tak nějaké zásahy a pod.- jejich problém.
No jo, taky bych ráda věděla, co do toho protokolu patří. Jestli tam musí být uveden každý doklad, paragon, faktura nebo sestava, která se účetnictví týká, nebo jestli stačí jenom to, že bylo předáno účetnictví firmy za období od - do, a to jak prvotní doklady tak výchozí sestavy včetně zálohy dat.
Děkuji moc všem. Míša.
Ale já netvrdila, že jim ty data nechci dát, nevím, proč bych jim je neměla dávat, účetnictví jsem si pro jistotu nechala zkontrolovat daňovým poradcem, takže v tomhle mám čisté svědomí. Já se jen ptala, jestli je to běžný postup, protože jsem se s tím dosud nesetkala.
Moc tomu nerozumím, ale antivir samozřejmě mám a ještě další nějaké ty ochrany proti červům apod., a taky tím pravidelně projiždím PC, jinak bych si to ani netroufla... Ale máte pravdu, jednou mi přišla faktura klienta v příloze poštou, ale antivir si jí snad ani nevšimnul. Naštěstí to odchytil až náš známý programátor, když se mi ten počítač zdál "nějaký divný"... Ale stejně bych si netroufla dát do počítače cizí CD.
s viry si nelamte hlavu, je jejich problém si data na CD projet před zkopírováním, to se Vás netýká.
K protokolu:
nejsem účetní, takže nedokážu vše přesně pojmenovat, ale čím přesněji popíšete, co vše předáváte, tím je to pro Vás výhodnější, pak taky zejména uvést, že na CD je totototo, podepíší a sbohem šáteček.
Hlavní problém, se kterým se denně setkávám, že nejsou na tuto službu smlouvy uzavírány nebo jsou tak laické a nedokonalé, že až teprve při průšvihu nebo při ukončení se objevují problémy.Takže moje opakovaná rada pro ext.účetní a daňaře, bez smlouvy ani čárku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 11. 2010 9:15
Dobrý den,
prosím Vás, když někomu končíte účetnictví, předáváte spolu s doklady a vytištěnýma sestavama, které se běžně tisknou, také i zálohu dat z účetního programu?
Samozřejmě budou vytištěné veškeré možné sestavy tak, aby nová účetní mohla co nejlépe navázat, ale je nějaké nařízení, které nás zavazuje taky k předávání zálohy dat z účetního programu?
Jde o s.r.o., navíc je to firma, která už druhý měsíc za účto neplatí. Dosud jsem jednala z většinovým společníkem. Předání dat z počítače po mně požaduje jeho menšinový společník a to za všechny roky, které jsem jim účtovala, protože chce dál pro firmu účetnictví zajišťovat sám, prý v rámci ušetření nákladů. A předání dat z účetního programu považuje za samozřejmost. Ptala jsem daňového poradce, ale ten to zase za takovou samozřejmost nepovažuje.
Jak, prosím, postupujete Vy? Ještě jsem se s tím nesetkala, vždycky stačily jen tištěné sestavy.
Děkuji moc, Míša.