Re: prosím o kontrolu mzdy první výplata
Pokud jste nepodepsal prohlášení k dani tak to správně je.
Ale je třeba podepsat prohlášení k dani a výplata se Vám zvýší o 2070,- Kč měsíčně jedná se o slevu na dani. O částku za řijen nepříjdete. Dostanete ji až při ročním zůčtování daně.
Svátek opravdu nemáte zaplacený, to ale záleží na tom, zda máte rovnoměrnou nebo nepravidelnou pracovní dobu-lidově řečeno, jesli jste měl v den svátku naplánovanou směnu.
A druhá věc je, že nemáte uplatněnou slevu na poplatníka. Pokud byste jí měl, platil by jste daň o 2 070,.Kč méně. Platil jste daň
2 805,- a při slevě na poplatníka by jste platil jen 735,- Kč.
Slevu na poplaníka může mít podepsanou každý zaměstnanec, ale v daném měsíci pouze u jednoho zaměstnavatele. Takže pokud nikde jinde nepracujete, nemáte podepsáno, zajděte za vaší mzdovou účetní a chtějte podepsat a příští měsíc již budete mít daň o 2 070,- Kč nižší. A slevu o kterou jste přišel tento měsíc(pokud jste v jiném zaměsrnání neměl uplatněnou slevu) uplatníte v přístím roce v ročním zúčtování daně, takže o tyto peníze nepříjdete.
Děkuji Vám moc, jste moc a moc hodné Honza
Odpracovaná doba u měsíční fixní mzdy je v tomto přáípadě 168 hodin = 21 dní t.j. vč.svátku a základní složka mezd měla být
13000 Kč. Dále jak již zmíněno, není uplatněna sleva na dani ve výši
2070 Kč. O tu ale nepřijdete, vrátí se v ročním zúčtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 11. 2010 8:29
Dobrý den včera jsem dostal první výplatu, ukončil jsem stř.školu.
Přítelkyně mi tvrdí , že z toho platu málo beru. Můžete mi někdo poradit.
měsíční mzda 13000
mám odpracovaný celý měsíc od 1.10.2010 ale na výplatnici mám jen
20 dní nevím svátek tam tedy není 160 hodin
základní složka mezd 12 381
odměna 1 500
hrubý příjem 13 881
upravený základ 18 700
zálohová daň 2 805
k výplatě 9 548
Prosím je to správně? Moc děkuji Honza H