Re: Dar nemovitosti vnoučeti
V tomto případě je to osvobozeno od daně darovací a odhad být nemusí - stačí sepsat 1 smlouvu darovací a současně smlouvu o zřízení věcného břemene. Necháte úředně ověřit podpisy (to stačí na jedné smlouvě) a s tímto se dostavíte na katastr. Tam po Vás budou chtít cca 4 (nepamatuji se přesně) vyhotovení té smlouvy z čehož tedy 1 musí být s úř.ověřenými podpisy.
U 2 účastníků 4 darsmlouvy a smlouvy o zřízení věcbřemene:
§4 zák.265/1992 Sb.
(4) Přílohou návrhu musí být
a) listina, na základě které má být zapsáno právo do katastru, nebo její úředně ověřený opis (kopie) v počtu o dva větším, než je počet účastníků řízení;...
Prarodiče a jejich vnuci jsou příbuzní v řadě přímé a pro účely darování patří do 1. skupiny, tedy darování mezi nimi je bez daně. Proto není třeba ani pořizovat znalecké ocenění, ani podávat daňnové přiznání. Stačí tedy darovací smlouva, v níž bude příbuzenský vztah dárce a obdarovaného výslovně uveden a tu podat na katastr. Závazek dědy starat se o dům do určitého termínu může ve smlouvě být uveden. Darovací smlouvou lze také zřídit pro dědu věcné břemeno doživotního užívání - celého domu s pozemky, nebo třeba jen jeho části (např. bytu 1+1 v přízemí se sociálním zařízením a část zahrady od pumpy k plotu se soudem XY). Zatížení celé nemovitosti věcným břemenem znemožňuji použít ji jako zástavu např. pro banku. Pokud bude věcné břemeno zapsáno do katastru, platí i pro další vlastníky jím zatížené nemovitosti; pokud do katastru zapsané nebude, platí jen mezi těmi, kdo je sjednali.
no,já si nejsem až tak jist, protože zákon o rodině to vidí kapku jinak- jud. k § 36 třeba uvádí,.. v případech, kdy dítě zastupuje jeden z rodičů v běžných věcech, není třeba souhlasu druhého, ale jde-li o podstatnou věc, je třeba se dotázat druhého rodiče, zda s projevem vůlu souhlasí, pokud by nesouhlasil, musí rozhodnout soud.
Podle mne rozhodně přijetí datru nemovitosti a k tomu zřízení věcného břemene patří mezi podstatné věci.
Nicméně doporučuji znova přeptat se na soudu, tam to řeknou přesně.
Trochu jsem pohledal - judikatura NS zafušovala zákonodárci do práce a rozšířila §28 OZ - souhlas soudu u správy majetku nezletilého - o nutnost souhlasu soudu u nabytí nemovitosti nezletilým (nezáleží, jestli při nabytí zastoupen jedním nebo oběma rodiči).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2010 15:44
Dobrý den, mám dotaz. Můj otec chce mému synovi (tedy svému vnoučeti) darovat nemovitost (dům a pozemky). Potřebovala bych vědět, zda se vnouče považuje za I. skupinu. Předpokládám, že ano, a že by se tím páden žádná daň neplatila. Dále se chci zeptat, zda je povinnost v tomto případě dělat odhad majetku?
Nebo stačí sepsání smlouvy a převod v katastru nemovitostí?
Dále jak to je s tím, že otec by chtěl v rámci darovací smlouvy uvést, že až do 18 let věku mého syna se bude o dům starat a platit veškeré výdaje (synovy je nyní 8l et). A dále chce v darovací smlouvě klauzuli o právu dožití.
Nebude to problém?
Děkuji za odpověď