Re: odpočet daně na studenta
Ve škole synovi vystaví potvrzení o studiu, kde bude přesné datum ukončení studia. V tomto měsíci bude naposledy studentem, příští měsíc by už manžel neměl nárok na daňové zvýhodnění a syn by se měl přihlásit na ÚP, protože jinak by si musel sám platit ZP.
Re: odpočet daně na studenta
Souhlasím s Líbou, studentem bude naposledy za měsíc, ve kterém mu škola ukončí studium. Studenti to někdy řeší tak, že jdou na jazykovku a příští rok zkusí jinou VŠ. Pokud by na jazykovku nastoupil ještě do konce roku, tak bude od toho měsíce opět studentem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 11. 2010 17:10
Dobrý den,
mám dotaz ohledně odpočtu daně na studenta. V září syn nastoupil na vysokou školu a donesl potvrzení o studiu na první semestr. Manžel si uplatňuje snížení daně, což by bylo v pořádku. Dnes mi však syn zdělil, že na VŠ zřejmě ončí a že už nepůjde ani ke zkouškám. Prosím o radu, zda-li potvzení platí po dobu prvního semestru , aby potom nemusel manžel zpětně vracet peníze . To stejné je ohledně zdravotní pojišťovny, kam syn také předložil potvrzení o studiu. Nebo je to bráno, že pokud SE VŮBEC NA SEMESTRÁLNÍ ZKOUŽKU NEDOSTAVÍ, TÍM PÁDEM NECHODÍ NA VŠ A POTVRZENÍ BY BYLO NEPLATNÉ ? Jestli má manžel raději okamžitě v účtárně nahlásit ukončení studia a syn se pak hlásit na pracáku do školy chodí a nechodí tím pádem zřejmně nebude ke zkoužkám připuštěn. Jsem z toho zoufalá a mám obavy aby jsme pak nedopláceli zdravotní a nevracely úlevy, které uplatňuje muž z výplaty. Ze synem rozumná řeč není a nevím na koho se mohu obrátit o radu
Děkuji moc HK