Re: Mandátní smlouvu uzavře nepodnikatel
možnosti- ale nemám potuchy, jakou práci máte provádět:
1. příkazní smlouva dle obč.z.§ 724
2. smlouva o obstarání věci dle dtto § 733, příp. 737
3. i mandátní smlouva dle § 566 obch.zák. s uvedením že je uzavřena v souladu s § 262 obch.zákoníku- tj.dohoda, že se závazkový vztah bude řídit obchodním zákoníkem.
Díky Pájo, jedná se o zpracování zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku a jde o to, že projekt je částečně financován z dotace a právě z dotace budou financovány i náklady na výběrové řízení. Nesmí se ovšem jednat o mzdové náklady. Proto trvá zaměstnavatel na mandátní smlouvě. Pokud budete ještě číst mojí reakci, prosím, poraďte. Pokud bychom tedy uzavřeli mandátní smlouvu, jakým způsobem bych mohla "fakturovat"? Díky moc za odpověď.
podle mne v tomto případě lze tedy uzavřít i smlouvu o dílo
dle obč.z.-§ 631, podle smlouvy vyhotovit dílo(dokumentaci) ve sjednaném termínu odevzdat, smluvit úplatu za dílo, vyplatí po odevzdání, v hotovosti nebo převodem na základě smlouvy a žádná fakturace není nutná.
Re: Mandátní smlouvu nepodnikatel - opet
Příjmy z příležitostné činnosti se zdaňují podle § 10/1/a) ZDP. Příjem nepřevyšující 20 tis. Kč za zdaňovací období je osvobozen podle § 10/3/a) ZDP. Pokud je příjem vyšší, tak zdaňujete celou částku.
Základem daně je příjem snížený o prokazatelně vynaložené výdaje, výdaje lze uplatnit max. do výše příjmu. U tohoto příjmu nelze využít paušální výdaje, to by bylo možné jen u příležitostného příjmu ze zemědělské výroby.
Zkusím připojit ještě svůj dotaz - prosím o odpověď Páju:
Známá má uzavařenou mandátní smlouvu s občanským sdružením (zastupování sdružení v různých záležitostech). Danila spolu se svojí podnikatelskou činností, teď při kontrole na FÚ jí tvrdí, že jí mělo sdružení strhávat srážkovou daň podle par. 6. Úhrady dostávala 3x ročně, vždy do 5 tis. Kč. Sdružení dostává prostředky ze zahraničí a právě zahraniční partner vyžadoval, aby zástupce sdružení dostával odměnu. Musí opravdu obč. sdružení strhávat srážkovou daň jako zaměstnavatel? Myslíte si, že má šanci při odvolání?
Já bych rád pomohl, ale daně nejsou moje hobby, na to musí odpovědět někdo znalý problému.
I když ze zkušenosti bych si troufal tvrdit, že mandatář, který na základě mand.smlouvy pro mandanta něco koná za úplatu, pobere peníze a daní sám, alespoň, pokud jsem se s tímto setkal, tak to tak vždy bylo, ale opakuji, neznám, nedělám, nevím, třeba je to jinak.
Paní Lenko F,
daně se odvíjí od práva. Pokud je uzavřený takový právní vztah, který lze vyhodnotit jako pracovněprávní, potom se daní podle § 6 ZDP. Pokud je skutečný právní vztah obchodněprávní či občanskoprávní, pak se daní podle § 7 ZDP (když na tuto činnost je ŽL) nebo podle § 10 ZDP.
Bez znalosti konkrétní činnosti a znění uzavřené smlouvy je těžko odpovědět.
Obecně, pokud Vám někdo něco tvrdí, tak se ho ptejte z jakého předpisu jeho tvrzení vychází. FÚ je povinnen Vám to sdělit, když mění tvrzení poplatníka.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 11. 2010 15:19
Hezký den, prosím o radu. Jsem na MD a ještě pracuji na dohodu o pracovní činnosti. Oslovil mně ještě jiný zaměstnavatel, zda bych pro něho neprovedla jednorázovou práci na mandátní smlouvu. DPČ ani DPP nepřichází v úvahu. Já nemám živnostenský list, ani si ho dělat nehodlám. Zajímalo by mně, zda mohu uzavřít mandátní smlouvu, i když jsem nepodnikatel? Příjem bych samozřejmě zdanila v daňovém přiznání. Díky moc za vaše odpovědi