Re: Výdaje % - plátce DPH
Kvůli DPH musíte vést nějakým způsobem záznamní povinnost, takže v členění na příjmy a výdaje podle jednotlivých sazeb daně. Možná by to v excelu stačilo. Stroj také pro účely odpočtu DPH zaevidovat, je to určitě 2. odp. skupina, ale odpisy si ve výdajích neuplatníte, protože si výdaje uplatňujete paušálem.
Do DP si sečtete všechny přijaté platby v r. 2010, pozor ty které jste vystavil už jako plátce DPH budou bez DPH a uplatníte si výdaje procentem.
Děkuji Vám, můžete mi poradit s tím skladem, musím ho vést?
Stačí přečíst Zákon o daních z příjmů, § 7b Daňová evidence
(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a závazcích....přečtěte si to tam celé, ale jen z tohoto paragrafu vyplývá, že i nyní jste měl vést evidenci zásob, protože to je Váš majetek.
>>>>Pro začátek se mrkněte sem:
>>>>http://www.jakpodnikat.cz/
>>>>a "srovnejte si noty" vaší reality s teorií.
>>>>Hodně zdaru
>>>
>>>Kvůli DPH musíte vést nějakým způsobem záznamní
>>>povinnost, takže v členění na příjmy a výdaje podle
>>>jednotlivých sazeb daně. Možná by to v excelu
>>>stačilo.
>>> Stroj
>>>také pro účely odpočtu DPH zaevidovat, je to určitě
>>>2.
>>>odp. skupina, ale odpisy si ve výdajích neuplatníte,
>>>protože si výdaje uplatňujete paušálem.
>>>Do DP si sečtete všechny přijaté platby v r. 2010,
>>>pozor ty které jste vystavil už jako plátce DPH budou
>>>bez
>>>DPH a uplatníte si výdaje procentem.
>>Děkuji Vám, můžete mi poradit s tím skladem, musím ho
>>vést?
>Stačí přečíst Zákon o daních z příjmů, § 7b Daňová
>evidence
>(1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z
>příjmů a obsahuje údaje o
>a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro
>zjištění základu daně,
>b) majetku a závazcích....přečtěte si to tam celé, ale
>jen z tohoto paragrafu vyplývá, že i nyní jste měl
>vést evidenci zásob, protože to je Váš majetek.
Děkuji, já jsem si to přečetl, ale já chci uplatňovat výdaje procentem z příjmu - 60% dle§ 7 odst.7, ale stal jsem se plátcem DPH, tak musím rozčlenit základ a DPH u příjmů i výdajů, ale jinak chci postupovat jako když jsem byl neplátce. Vedl jsem jen evidenci vydaných faktur a příjmů, sklady jsem nevedl, hmotný majetek jsem neměl.
Nyní bych zavedl kartu na ten šicí stroj a vedl odpisy jen pro evidenci, členil příjmy a výdaje na základ a DPH, abych měl podklady pro přiznání DPH. V§ 7 odst.13 se píše pokud nevede poplatník účetnictví nebo neuplatňuje výdaje dle odst.,tak postupuje dle § 7b, ale já chci uplatnit výdaje dle odst.7.
>
Na paušalistu se nevztahuje vedení DE a tudíž ani skladové evidence. Ale musíte pro DPH prokázat, že jste nakoupené zásoby použil pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Já osobně když je to na zakázku, tak si na každý zakoupený doklad zapíšu číslo zakázky, na kterou je to určeno. U toho drobného materiálu jako nitě atd. si nepište nic. Možná by to prošlo i bez toho značení zakázek. Beztak jste předtím taky nevedl skladovou evidenci, ale když je to na zakázku, tak by tam měla být nějaká zakázková kniha a uvádět na doklady č. zakázky.
Možná by to chtělo znát názor kolegů - měli jste už kontrolu na paušalistu plátce DPH? Stačilo mít pouze zaevidované doklady za materiál nebo chtěli nějakou podrobnější evidenci?
>Na paušalistu se nevztahuje vedení DE a tudíž ani
>skladové evidence. Ale musíte pro DPH prokázat, že jste
>nakoupené zásoby použil pro uskutečnění své ekonomické
>činnosti. Já osobně když je to na zakázku, tak si na
>každý zakoupený doklad zapíšu číslo zakázky, na kterou
>je to určeno. U toho drobného materiálu jako nitě atd.
>si nepište nic. Možná by to prošlo i bez toho značení
>zakázek. Beztak jste předtím taky nevedl skladovou
>evidenci, ale když je to na zakázku, tak by tam měla být
>nějaká zakázková kniha a uvádět na doklady č.
>zakázky.
>Možná by to chtělo znát názor kolegů - měli jste už
>kontrolu na paušalistu plátce DPH? Stačilo mít pouze
>zaevidované doklady za materiál nebo chtěli nějakou
>podrobnější evidenci?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 11. 2010 17:48
Dobrý den, jsem živnostník (výroba a opravy čalounických výrobků) a od roku 2006 uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Vedu tedy evidenci pohledávek a eviduji příjmy.
Od 1.11.2010 jsem se stal plátcem DPH. Na konci tohoto roku si chci opět uplatnit výdaje procentem z příjmu.
Stačí, když v excelu si povedu evidenci pohledávek a závazků s členěním DPH pro evidenci DPH?
Musím také vést pokladní deník, kde budu posloupně evidovat příjmy a výdaje?
Musím vést skladovou evidenci? Jako neplátce jsem ji nevedl.
Veškerý materiál nakupuji na míru dle zakázky, jen nitě, knoflíky, zipy a nějaký molitan - to se prodává v baleních tak je to na více zakázek. Také jsem koupil nový šicí stroj za 72000,00 Kč s DPH, tak na něj bude karta hmotného majetku - odpis. skupina 1?
Chci uplatňovat výdaje procentem z příjmu, tak prosím o radu jakou evidenci mám vést jako plátce DPH.
Děkuji moc.