Prodej bytu v podíl.spoluvl.

• (neregistrovaný)

16. 11. 2010 7:48

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu. Na základě dědictví vlastníme byt, který bychom chtěli prodat. Je nás celkem 5. Jeden z vlastníků má 6/10 nemovitosti a zbývající čtyři mají každý 1/10. Potřebovala bych vědět dvě věci.
    1. Je možné ve smlouvě uvést pro převod kupní ceny jen bankovní účet vlastníka s podílem 6/10? - (Musí v tomto případě být v článku o kupní ceně a úhradě ustanovení, že se tak spoluvlastníci dohodli a následně se vypořádají - nebo přiložit písemnou dohodu mezi nimi? Nebo musí být uvedeny čísla účtů všech spoluvlastníků a přímo při prodeji jim vyplacen jejich podíl?
    2. Vymezení podílů vlastníků jsme uvedli do úvodního prohlášení, kde je popsán předmět smlouvy (byt) následovně:
    (paní Jana Nováková podíl 6/10, pan Jan Novák podíl 1/10, ...atd.)
    Je to tak správně?
    Jde mi především o to, aby nám to katastr nevrátil.
    Moc děkuji za radu, nemohu nikde najít vzor takoté smlouvy.
    Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2010 9:30

... (neregistrovaný)

Re: Prodej bytu v podíl.spoluvl.
      Ve smlouvě můžete mít jeden i několik bankúčtů, záleží jen na vás. V samotné smlouvě nemusíte mít ujednání o vypořádání se mezi sebou. Co se strachu týče ohledně vrácení katastrem, mrkněte do zák.265/1992 Sb. (náležitosti návrhu na zápis, přílohy,...). Ve smlouvě se hned v bodě I. specifikuje vlastník a zapsaná nemovitost, vlastník jako např. prodávající "Jan Novák, jehož spoluvl. podíl je vyjádřen jako ideální 6/10 k celku", ale to si obšlehněte nějaký vzor.

• 16. 11. 2010 14:18

Lenka F. (neregistrovaný)

Naše firma kupuje občas pozemky, jestliže je více spoluvlastníků, tak v bodě smlouvy, který pojednává po úhradě máme u každého spoluvlastníka napsaný účet pro úhradu jeho části kupní ceny. Ten může být třeba i u několika spoluvlastníků stejný, jestliže to takto v kupní smlouvě podepíšou, tak prodávající už nemusí zjišťovat, jak se potom vzájemně vypořádají (kdyby úhradu na jeden účet nechtěli, tak to tak nebudou podepisovat). Pro katastr je důležité správně specifikovat spoluvlastnický podíl každého prodávajícího.
      A byt přesně specifikovat podle toho, co je napsáno v listu vlastnictví (v domě č. ....., na pozemku č........, byt č...... atd.), a dále uvádíme - "přičemž podíly jednotlivých prodávajících jsou .............(uvést jménoa podíl, napřl ideální 6/10). Nejdřív v záhlaví smluvy uvedeme všechny prodávající s jejich osobními údaji, podíly uvádáme až při specifikaci prodávané nemovitosti a samozřejmě všude, kde je o podílu jednotlivých prodávajících zmínka. Jestli chcete vzor jednoduché kupní smlouvy, která už prošla katastrem nemovitostí, napiště svoji e-mailovou adresu.

• 16. 11. 2010 15:57

Jana14 (neregistrovaný)

Díky moc za informace. Budu moc ráda když mi pošlete vzor, na netu jsem bohužel žádný vzor konkrétně k této situaci nenašla.
      Můj e-mail: jana.strado@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).